НОВИНИ

Италия въвежда задължителна ваксина за служителите в няколко ключови сектора

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:00, 06.08.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Европа
Слушай новината

Италия е първата европейска държава, която въвежда задължителна ваксина за служителите в няколко ключови сектора. От днес медици и преподаватели няма да могат да работят, ако нямат зелен паспорт.

Сертификати ще са необходими и за посещения на редица места. Вчера във Франция също дадоха зелена светлина на ковид-паспортите и разширената им употреба.

Петъчното утро настъпва в една напълно различна Италия - от днес на кино, ресторант, музей или спортно събитие на закрито ще може да се ходи само със зелен паспорт. Той се дава на тези, които имат поне една доза ваксина, преболедували са вируса през изминалите 6 месеца или могат да докажат, че в изминалите 48 часа не са се заразили.

Всички преподаватели - в училищата и в университетите - са задължени да представят същия документ, а тези, които откажат, ще излизат в принудителен неплатен отпуск. Медиците, които откажат да се ваксинират, са заплашени да получат забрана да работят с пациенти.

През изминалите седмици в страната имаше спорадични протести срещу мярката, но властите отчитат ръст на ваксинираните след въвеждането ѝ. Броят на поставените дози в Италия надхвърли 35 млн. или над половината население.

От 1 септември сертификат ще е задължителен и за градският транспорт, вътрешните полети, междуградските влакове и някои фериботи.

Зелена светлина и за разширяването на употребата на здравните паспорти във Франция. Въпреки недоволството на хиляди французи, Конституционният съд одобри закона, с който се разрешава от 9 август посещението на ресторанти и кафенета, возенето във влак, градски транспорт или самолет, да става само със санитарен пропуск. Такъв вече се изисква за достъп до културни и спортни събития с повече от 50 посетители. Задължителна става и ваксинацията на работещите в здравния сектор.

Конституционният съвет на Франция одобри закона за здравния пропуск

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарите в Югозападна България са под контрол
Пожарите в Югозападна България са под контрол
Баскетболистките на САЩ минаха през Сърбия за място във финала
Баскетболистките на САЩ минаха през Сърбия за място във финала