НОВИНИ

Иван Иванов в НС: ВиК операторите искат високи цени на водата, но това не означава, че КЕВР ще ги утвърди

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:17, 06.08.2021 (обновена)
Чете се за: 09:57 мин.
У нас
Слушай новината

ВиК операторите искат високи цени на водата, но това не означава, че регулаторът ще ги утвърди - заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране по време на изслушването си в Народното събрание.

Той посочи, че 50 на сто от разходите на операторите отиват във фонд "Персонал". Вторият компонент е цената на ел. енергията и около 10- 15 % от разходите са за нова инфраструктура.

Председателят на КЕВР Иван Иванов информира:

"От 1 януари следващата година предстои увеличаването на цената на водата. В следващия 5-годишен период ще се увеличи с до 125%. В Шумен се иска цената да стане 4,60 лева от следващата година. Това е заради проведената водна реформа. Нищо от поставените цели не се случи. Нито проблемът с течовете беше решен. На фона на повишаването на цените на всички основни хранителни продукти, този удар ще се отрази пагубно на джоба на обикновените българи. Водната реформа на предишното мнозинство предвижда 5-годишни бизнеспланове. Внесли сме законопроект, с който да спре това безумие. КЕВР влезе в ролята на оракул каква ще е цената на природния газ за година напред.

Относно ВиК сектора искам да разсея внушение, че това са цени, които едва ли не тези цени ще влязат в сила. Те единствено са предложени. Хайтов казва - едно е да искаш, друго е да можеш да го постигнеш. ВиК операторите искат високи цени, но това не значи, че регулатора ще ги установи. Регулаторът ограничава такива искания. До 30 юни ВиК операторите бяха задължени да представят своите бизнес-плановете и цени за следващите 5 години. Започна да тече 6-месечен период, в който всички тези бизнеспланове трябва да бъдат проверени, трябва в диалогов режим експерти на комисията да бъдат поискани допълнителни данни за тези цени и в края на годината регулатора ще се произнесе.

В цената на ВиК услугите - половината от разходите на операторите отиват във Фонд "Персонал". 15 000 души работят в сектора. Средната заплата е малко над 1200 лева. Това беше причината да се проведат разговори между МРРБ, ВиК холдинга и синдиката и да се излезе на 21 януари със споразумение, в което пише, че ВиК дружествата изискват постигане на ежегоден ръст на заплатите с 15%. И това е направено, за да се достигне средна работна заплата, съответстваща с тази за страната. Вече липсват кадри, които да работят при тези ниски заплати.

ВиК операторите заложиха 15% увеличение на заплатите. Вторият компонент е цената за ел. енергия - между 15 и 40%. Тези разходи се променят в зависимост от изменението на цената на електрическата енергия. Една част не се възползваха да изберат доставчик на ел. енергия, тези които не са го направили, получават енергия от доставчик на последна инстанция, която е по-скъпа.

Около 10 - 15% от разходите са за нова инфраструктура. Голяма част от нея е крайно износена, затова е необходимо тези разходи да бъдат осъществени. Иначе ще се стигне до катастрофална ситуация.

Регулаторът е длъжен да защити обществения интерес - на потребителите, но и на операторите, където работят 15 000 души, да намерим балансирано решение, за да няма рязко повишаване на цената на ВИК услугата.

Георги Георгиев от ИТН попита Иван Иванов правен ли е анализ на изпълнение на предходните 5-годишните бизнес-планове?

"КЕВР извършва ежегодна проверка на изпълнението на бизнес-плановете. Ние насърчаваме ВиК операторите как да си изпълнят дългосрочните цели. Там, където не е използвана сумата за инвестиционни проекти, се използва за намаляване на цената. На 17 ВиК дружества цената на водата беше намалена. Срещахме съпротива от страна на ВиК операторите. Защото там, където хората са платили за инвестиции и парите не са използвани, те трябва да се върнат", отговори Иванов.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС попита: Най-важното съотношение трябва да е между цена и качество. Тези бизнес-планове гарантират ли непрекъснатост на водната услуга?

"Операторите се санкционират и със санкции заради качеството на услугите. Ние определяме пределни цени на водата. Тази цена служи за защита на потребителите", отговори Иванов.

Манол Генов от БСП: Нарушен е дебитът на водоподаване, помним драмата с водата в Хасковско. Как може да се задължат ВиК дружества да предоставят вода на временно редуцирани цени при лошо нейно качество с примеси?

"Ние нямаме правомощия да санкционираме с наваляване на цената на водата. Само чрез промяна в закона може да се извърши диференциране на цените", отговори Иванов.

Велизар Шаламанов от ДБ: Какви са мерките при спряно водоподаване повече от 12 часа гражданите да бъдат подсигурени с алтернативни източници? Допустимо ли е общините да разработват свои инвестиционни планове, което създава риск от неоптимално разходване на ресурс?

"КЕВР ежегодно извършва проверка по състоянието на изпълнение на бизнес-плановете. Резултатите са в информационната система на комисията. Ние ежегодно чрез този анализ показваме на ВиК операторите къде да засилят мерките да постигнат съответните резултати. Ако търсим по-засилен контрол, трябва да се въведе лицензионен режим за ВиК операторите", каза председателят на КЕВР.

Танер Али, ДПС: Днес в 21 век в 6 общини има режим на водата. Не може в 21 век да плащаме за вода, която не я ползваме днес. Изисквате ли в плановете инвестиционните им проекти?

"Водата трябва да бъде използвана рационално. Решението изисква сериозни инвестиции. Българският ВиК холдинг беше създаден с 1 милиард лева бюджет, за да изготвят такива проекти и да подпомогне такива проекти. Надявам се чрез Плана за възстановяване и устойчивост водната инфраструктура да бъде подпомогната. Част от селата са с между 1 и 10 жители, а ВиК операторът е длъжен да поддържа достъпа - тогава средствата за поддържането тежат много повече", каза Иванов.

Ето и част от изказванията в пленарна зала след изслушването на председателя на КЕВР:

Георги Георгиев, ИТН: Имаме бизне-спланове, които не знаем дали де изпълняват. Има нужда от инвестиции. Отлично ни обяснихте какъв е провалът във ВИК сектора в последните години. Добре, че ви свършва мандатът. От ИТН планираме да се отделят средства за изграждането на ново водоснабдяване и от Плана за възстановяване и устойчивост.

Николай Нанков, ГЕРБ-СДС: КЕВР постигана немалко успехи. Недоволни бяха и двете страни. Тук възниква основният въпрос - този начин за регулиране защитава ли двете страни? Моят отговор е "не". Ние винаги сме твърдели, че инвестициите не трябва да се формират през цената на водата.

Атанас Костадинов, БСП: Сега сме жертва на това, което се случва във водния сектор от години. Трябва ни радикална реформа на водния сектор.

Мартин Димитров, ДБ: Има нужда от по-добър контрол на ВИК. Защо за енергийните дружества има този стриктен контрол, а за ВИК не може? Знаете ли защо не е направен през годините - ми не са искали да го направят.

Рамадан Аталай, ДПС: КЕВР няма как да определи цената на услугата за доставка на вода. Решението за КЕВР ще бъде в ръцете на управляващите. Дано този път получим национална стратегия за водния сектор. Нека приемем Закона за водния сектор, за да премахнем възможността за популизъм. Корупцията във водния сектор е факт. Водният сектор е обърнато най-малко внимание от гледна точка на инвестициите и законите.

Мая Манолова, ИБГНИ: Чуха се призиви за реформа за ВИК сектора. Реформа беше извършена. Тя започна през 2016 г. Трябва да се понесе отговорност 6 години по-късно. За 5 години цената на водата се повишава и нито един от показателите за качество не беше подобрен. Ние имаме намерение да търсим отговорност на тези, които разсипваха сектора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роджър Федерер пропуска Мастърсите в Торонто и Синсинати
Роджър Федерер пропуска Мастърсите в Торонто и Синсинати
МВР: Към момента всички пожари са локализирани, 18 остават под наблюдение
МВР: Към момента всички пожари са локализирани, 18 остават под наблюдение