НОВИНИ

Здравният министър предложи бившата Правителствена болница да стане Национална педиатрия

Материали, свързани със строежа на детската болница, са предадени на Специализираната прокуратура

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:14, 12.08.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Материали, свързани със строежа на детската болница са предадени на Специализираната прокуратура, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров по време на изслушването си в Народното събрание. Пред депутатите той представи хронология на извършените според него нарушения в процедурите досега и предложи бившата Правителствена болница да стане Национална педиатрия.

Поредица от закононарушения - така Стойчо Кацаров определи предприетите стъпки през последните две години по изграждането на новата детска болница.

"Това е една грозна картина. В крайна сметка съм в ситуация да търся 9 млн. лв. незнайно защо, къде отишли, при кого са и за какво", заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Експерти: Новата детска болница може да е готова след около 5 години, ако се започне отначало

Вече е сезирана Специализираната прокуратура, обяви министърът.

"За извършване на проверка при евентуално установяване на данни за нарушения на служебните задължения на всички длъжности лица, ангажирани по казуса - тогавашният премиер Бойко Борисов, както и двамата здравни министри проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев и членовете на директорите на двете дружества", допълни Стойчо Кацаров.

На държавното дружество, на което министерството е прехвърлило правата си на възложител са дадени указания за връщане на авансово изплатените суми, както и за прекратяване на договора с компанията строител, защото според Кацаров той е нищожен. Ще бъде освободен директорът и Съветът на директорите.

"Ние сме спазили цялата процедура. Това, дали някой е взел някакви пари, ще го докаже прокуратурата. Имайки предвид вашия екип, спокойно мога да кажа: "Крадецът вика: "Дръжте крадеца", допълни Кирил Ананиев - бивш министър на здравеопазването.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов определи думите на Кацаров като опит да се създаде усещане за нещо нередно, когато това не било така.

"Договорът за строителството, реконструкцията на детската болница се превърна в политически проблем, зад който прозират сериозни финансови интереси за усвояването на едни 8 милиона лева за проектиране на строителство на бъдеща сграда", добави Костадин Ангелов, бивш министър на здравеопазването.

Нов терен за педиатрия не е намерен досега, затова Кацаров предлага бившата Правителствена болница да стане детска или да запази многопрофилния си характер, а в двора ѝ да бъде изграден нов корпус само за деца.

"Това е най-луксозната болница. На кого да дадем най-луксозната болница, ако не на болните дечица?", попита служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Не за първи път се предлага болница "Лозенец" да се превърне в педиатрия. Здравното министерство все още няма анализ доколко идеята е осъществима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков: Проблемът с мигрантския натиск по границата с Гърция и Турция се усложнява
Бойко Рашков: Проблемът с мигрантския натиск по границата с Гърция и Турция се усложнява
Гасят два нови пожара край Трън и Дупница
Гасят два нови пожара край Трън и Дупница