НОВИНИ

Експерти: Новата детска болница може да е готова след около 5 години, ако се започне отначало

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:35, 02.08.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Новата детска болница може да бъде факт след около 5 години - ако се започне отначало - анализ, архитектурен конкурс, проектиране и строителство. Мястото за изграждането ѝ обаче все още е под въпрос.

Според служебния регионален министър Виолета Комитова детската болница може и трябва да бъде в района на Медицинска академия близо до другите лечебни заведения. Това стана ясно по време на дискусия с европейски и световни експерти, които споделиха опит за бъдещето на националната детска болница.

Дали сградата-скелет в двора на Александровска болница да бъде бъдещата детска болница или да се построи изцяло нова сграда. Въпрос, чийто отговор експерти и граждански организации все още търсят.

"Експертите споделиха, че няма подробно задание, върху което да се осъществи един качествен проект. Министерството на регионалното развитие и министър Комитова бяха категорични, че реконструкция на изоставения строеж в двора на Александровска болница не може да бъде направена", каза д-р Таня Андреева, педиатър, депутат от "Демократична България".

"Още през 2011 година е предвидил тази сграда да бъде премахната от тука. Нея я няма в тоя план. 2011 повтарям. Не архитект Комитова сега да я премахва. Аз си предложих най-любезно услугите на "ГлавБолгарстрой", тъй като две години не са напреднали по детската болница, от 2019 до 2021, да им издам виза за чисто нова сграда, 20 метра висока, на същото място са 2 дена им обещах като министър", заяви от своя страна министър Виолета Комитова.

От фирмата, избрана за изпълнител на проекта, обаче са отказали и са настояли старата сграда да бъде запазена, допълва Комитова. Според нея мотивът за отказа бил, че обществената поръчка е за реконструкция на стара сграда и ако бъде издадена нова виза, тя ще бъде провалена.

От "Главболгарстрой", заявиха:

Реконструкцията включва пълно разрушаване на скелета и ново строителство на определения в поръчката терен. Споменатото предложение не сме отказвали, защото не сме го получили в рамките на водените разговори.

По време на дискусията днес представители на възложителя и на изпълнителя по сегашния проект нямаше. Преди около седмица стана ясно, че заместник-здравният министър Димитър Петров е разпоредил планираната Национална детска болница да не бъде изградена в изоставения строеж в кампуса на Медицинската академия. Той е поискал договорът за реконструкция на старата сграда да бъде прекратен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2 август вероятно ще е най-горещият ден това лято
2 август вероятно ще е най-горещият ден това лято
Перник и близо половин София без топла вода в най-голямата жега
Перник и близо половин София без топла вода в най-голямата жега