НОВИНИ

Започват масови проверки спазват ли се мерките в курортите

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:07, 02.08.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

България е вече в началото на четвъртата ковид вълна. Заболеваемостта вече е 30 на 100 000 души. Прогнозата на главния държавен здравен инспектор е, че до средата на месеца ще влезем в оранжевата зона. Новозаразените на морето са повече от тези в София. Заради грубо неспазване на здравните мерки започват масови проверки в заведения по морските, планинските курорти и бензиностанциите по магистралите.

Индийският вариант на коронавируса измести британския и вече доминира и в България.

"Намираме се в началото на четвъртата вълна. За щастие то не е толкова рязко и не е с такива големи темпове, каквито наблюдаваме в други страни", заяви доц. Кунчев.

Ситуацията обаче бързо може да се промени, защото "Делта" вариантът се разпространява по-бързо и лесно.

"В последните няколко дни броят на случаите във Варна и Бургас надвишава броя на случаите в София, въпреки значително по-голямото население на София. Това не е нещо неочаквано", коментира главният държавен здравен инспектор.

Във Варна заболеваемостта е под 5% на 100 000 души.

"Заетите легла са 26. Капацитетът, който е отворен, е 58 легла. Няма натиск към момента върху здравната система", обясни Цеца Янкова от РЗИ-Варна.

Повечето новозаразени във Варна са чужденци, които се тествали за COVID преди да се върнат в родината си. В столичната "Александровска" болница повечето хора се тестват, за да отидат на почивка в чужбина.

"Единични са неприятните изненади. Съвсем инцидентни. Около 10% са тези, които се тестват диагностично", заяви доц. Снежина Михайлова, която е имунолог в "Александровска".

Каква е картината на ковид заразата в София от здравната инспекция не отговориха на въпросите ни. В "Александровска" болница отчитат ръст на желаещите да се ваксинират. До обяд в пункта са имунизирани над 100 души.

"Изпуснахме месец, месец и половина, където можехме да ваксинираме непрекъснато. Радостното е, че вече има интерес", каза д-р Васил Михайлов.

"Ваксините работят. Да в различна степен! Да, спрямо "Делта" варианта малко по-ниско от другите, но ако те не ви осигуряват абсолютна защита, то ви осигуряват леко протичане без усложнения и без смъртен изход", коментира доц. Кунчев.

По данни на Единния информационен портал над 1 милион българи вече са със завършен имунизационен цикъл. До края на годината ще стане ясно дали ще е необходимо поставяне на трета доза ваксина, обясни Кунчев. А заради грубо неспазване на мерките по морските и планинските ни курорти започват масови проверки на РЗИ, МВР и Агенцията по храните.

"Не може да се знае, че капацитетът е да се допускат 10 души, а вътре да има 100. Не може двама души от тях да носят маски. Така изкривихме нещата, че ако някой носи маска, започват него да го гледат накриво, а не обратно", коментира още Кунчев.

Проверки за спазване на противоепидемичните мерки ще има и на бензиностанциите по магистралите. При груби нарушения може да се стигне и до затваряне на заведения, предупреди Кунчев.

Репортери: Альоша Шаламанов, Деян Михайлов



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът над Перник се разраства
Пожарът над Перник се разраства
В Хасково протестират срещу поскъпването на водата
В Хасково протестират срещу поскъпването на водата