НОВИНИ

До 41 градуса стигнаха температурите днес. Къде беше най-горещо?

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 02.08.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

До 41 градуса стигнаха температурите днес. В почти цялата страна е жестока жега. Причината е мощен много горещ въздух, идващ от Северна Африка, с който се пренася и сахарски прах.

В девет области в страната има предупреждения за опасно горещо време. Това става за първи път от 2012 г.

Екстремни температури имаше в Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол.

Картата в останалите области в страната е с оранжев предупредителен код и температури над 38 градуса.

Заради жегата в Пловдив се промени графикът на служителите на общинска фирма "Чистота".

"Началото на работното време е изместено в по-ранен час, така че да могат служителите да приключат своята работа съответно в по-ранен час преди големия пик на жегата по обед. Всички бригади, които работят на открито, имат помещения за почивка и във всичките помещения са осигурени апарати с вода", обясни директорът Димитър Георгиев.

"До един часа сме. Не стоим в жегата", каза служителка.

"Ако има сянка, работим. На слънце не дават", сподели друга.

БНТ: Вода дават ли ви?

"Дават, да, студена вода", отговори тя.

От Инспекцията по труда в Пловдив обясниха, че няма нормативна рамка, която да определя при каква температура трябва да се променя графикът на работещите на открито и това се прави по усмотрение на работодателя. Изисквания обаче има за работата на закрито и вече постъпват жалби от различни фирми за неработещи климатици.

"Задължително никъде не е посочено, че трябва да има климатик. Температурата на въздуха, най-общо казано, температурите трябва да бъдат от 15 до 28 градуса. Това са допустими стойности", заяви директорът на инспекцията в Пловдив Атанас Чернаев.

Стойностите на термометрите днес преминаха 40 градуса на сянка в няколко населени места. В Русе обособиха пункт пред съдебната палата за оказване на медицинска помощ. На място се измерва кръвното налягане на желаещите.

"Ако установим, че е по-висока границата, имаме медикаменти, които можем да дадем в момента да се понижи кръвното и вече след това ги насочваме към общопрактикуващия лекар или към кардиолог", разказа медицинският специалист от Русе Борис Попов.

Специалистите напомнят - в най горещите часове да се излиза само при необходимост.

"Много е важно да не се натоварваме физически, да не употребяваме алкохол и по възможност 2 - 3 л течности на ден. Дори и пиещите течности не са застраховани от топлинен удар. Какви са признаците: сърцебиене, повишаване на телесната температура, но при такива признаци търсим медицинска помощ", обясни Антоанета Нойкова от БЧК-Русе.

Четирима души припаднаха в Пловдивско заради жегите, предимно млади хора. Други петима са потърсили спешна помощ в Благоевград.

Екип на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медици си общуват само с жестове в ковид център във Виетнам
Медици си общуват само с жестове в ковид център във Виетнам
Потушен е пожарът край благоевградското село Бучино
Потушен е пожарът край благоевградското село Бучино