НОВИНИ

Потушен е пожарът край благоевградското село Бучино

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 02.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

В тези безпрецедентни горещини - пожари пламнаха на много места в страната. В три района ситуацията е най-сериозна и борбата с огъня продължава. Пожарът в района на благоевградското село Бучино е напълно загасен. През нощта ще остане дежурен екип, който ще следи ситуацията.

Не така беше през деня, когато заради силния вятър огънят често променяше посоката си и обхвана над 200 декара сухи треви и храсти. Огнената стихия обхвана над 200 декара сухи треви и храсти.

В района минава газопроводът за Гърция, но за щастие пламъците се насочиха в съвсем различна посока и нямаше необходимост да бъде спирано подаването на газ. Бързата намеса на много доброволци, хора от селото с тежка техника и пожарникарите предотврати и огънят да достигне до трафопост и селскостопански постройки, пълни с гориво.

Наложи се и евакуацията на четири къщи в една от махалите, където огънят беше достигнал на метри от тях. Хората вече са се върнали по домовете си и ситуацията е напълно овладяна.

Пожарът е пламнал към обяд в житното поле близо до пътя, разказва Милена Таскова, която е подала сигнала на тел. 112.

"То беше точно на завоя и не на пътя, а така, малко по-надолу. И когато дойдох аз, имаше едно момче, което с багер се опитваше да загаси огъня", разказа тя.

Заради силния вятър и високите температури пожарът се разраснал за минути. Бързо обхванал близките лозя, овощни градини и тръгнал към селото. Спешно са евакуирани четири къщи.

"Викаха: Махнете се, ако спасим кащата, спасим, вие да не изгорите". Оно беше отсреща в тия лозята, ама докато дойде пожарната, той се разпламти, а, бе хвана много пространство, кога започнаха да пукат дърветата, пламъци се вдигат. Много лошо, много!", сподели Лиляна Таскова.

Огънят е стигнал на метри от голям склад за жито и селскостопанска техника.

"Много е опасно тука, коли има с бензини, нафта, нали страшно, ако дойде, ще стане пепел тука всичко", коментира пазачът Маринчо Митов.

"Не е известна причината за запалването. Горят сухи треви и храсти, има изгоряла една стара селскостопанска постройка", разказа кметският наместник Живко Чукарски.

В гасенето на пожара се включиха много огнеборци.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 41 градуса стигнаха температурите днес. Къде беше най-горещо?
До 41 градуса стигнаха температурите днес. Къде беше най-горещо?
Южна Европа е в плен на екстремни горещини и пожари
Южна Европа е в плен на екстремни горещини и пожари