НОВИНИ

СЕМ с реакция на доклада за изборите на ОССЕ. БНТ категорично спазва закона

bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 12.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Съветът за електронни медии прие доклади за специализирания мониторинг на предизборната кампания за парламентарни избори, проведени на 11 юли тази година.

СЕМ не са констатирали каквито и да е нарушения от страна на обществената телевизия по време на предизборната кампания. Според регулатора БНТ е спазила всички законови изисквания за медийното отразяване на парламентарния вот.

Отбелязва се увеличеното безплатно време за дискусии и разговори, които обществената телевизия е предоставила на всички 23 партии и коалиции в кампанията. Докладът на СЕМ констатира, че в трите издания на специалното предаване "Надпреварата" и в предаването "Още от деня", участието в които бе безплатно за политическите формации, дискусиите преминават с конструктивен диалог при спазване на добрия тон.

Те бяха излъчени във вечерния праймтайм на БНТ. Една от особеностите на тази извънредна предизборна кампания за обществената телевизия бе, че тя съвпадна с Европейското първенство по футбол, за което медията бе закупила предварително права за излъчване. Въпреки това зрителите бяха информирани в пълнота за хода на парламентарния вот и едновременно с това те проследиха спортните събития, отчитат от регулатора. Съветът за електронни медии взе решение да поиска спешна среща с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по повод доклада с предварителните заключения на организацията по повод наблюдение на предсрочните парламентарни избори на 11 юли и отразяването им в медиите.

Пред БНР председателят на СЕМ Бетина Жотева определя като "лъжа" текстове от документа, свързани с медийния регулатор. От СЕМ ще поискат от ОССЕ да обясни и по какъв механизъм е направено изчислението, че от общо 28 минути за участниците в изборите в сутрешните и вечерните централни новини по БНТ 1, 17 минути са посветени на ГЕРБ.

Българската национална телевизия със съжаление установи, че мисията на ОССЕ в предварителните си бележки е допуснала неверни твърдения и констатации за отразяването на предизборната кампания. БНТ ще предостави на ОССЕ данните от мониторинга и справка от нормативната уредба, регулираща медийното отразяване на кампанията. Очакваме в доклада ОССЕ да отрази професионално верните данни, да вземе мерки и да поправи допуснатите грешки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 яхти се включиха в регатата "Кор Кароли"
Над 30 яхти се включиха в регатата "Кор Кароли"
Британски учени: Колективният имунитет е невъзможен при Делта-варианта
Британски учени: Колективният имунитет е невъзможен при Делта-варианта