НОВИНИ

По Конституция: Какъв е правилният ход според основния ни закон?

Александър Марков
от Александър Марков
17:46, 11.08.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Волеизявлението на Пламен Николов е край на проучвателната процедура в рамките на първия мандат, според експерти конституционалисти. Не е необходимо президентът Румен Радев да издава нов указ.

Оттук нататък държавният глава трябва да насрочи дата за връчване на втори мандат на коалицията ГЕРБ-СДС. Те вече дадоха заявка да представят пред хората проект за кабинет с кандидат-премиер Даниел Митов. Но след това да върнат мандата. Което означава, че на Румен Радев ще му се наложи да избере на коя политическа сила да връчи третия проучвателен мандат на парламентарна група по негов избор.

Ако конституционната рулетка се завърти безуспешно, то Народното събрание трябва да бъда разпуснато. Ако това се случи до края на август, напълно възможно е да има избори 2 в 1 наесен: президентски и нови предсрочни.

Председателският съвет реши как да приключи процедурата с първия мандат

На председателски съвет днес депутатите решиха, че ще има дебат и гласуване на проектокабинета на ИТН въпреки факта, че партията на Слави Трифонов оттегли предложението си. Според конституционалисти това е едното от двете възможни решения при такива казуси.

"От една страна, може НС да гласува кандидата за министър-председател, съответно да го одобри или не. Ако той впоследствие не предложи състав на МС, мандатът да не е успешен. Може и да се случи това, което направиха от "Има такъв народ" и техния кандидат Пламен Николов, а именно - да отправи едностранно волеизявление до президентството и до самото НС, че оттегля своята кандидатура, така както без кандидат за министър-председател ние не може да имаме правителство", коментира пред БНТ д-р Симона Велева, експерт по конституционно право.

С това мандатът се смята за неуспешен. В какви хипотези можем да попаднем при гласуване на проектокабинета в зала?

"Можем да изпаднем в неблагоприятната хипотеза ГЕРБ и ДПС, а може би и БСП, да го подкрепят, съответно той да изпадне в неловка ситуация да трябва предлага кабинет или съответно да не предлага кабинет. Тази стъпка е празна, тя няма нужда да бъде извървявана", обясни д-р Симона Велева, експерт по конституционно право.

Дори и отказ на партия да получи мандат се счита за неуспешен мандат, така че конституционната процедура да не бъде блокирана. При третия мандат президентът ще избере ПГ, на която да го даде.

"При третия мандат обаче го връчва на самата парламентарна група, която вече след това излъчва свой кандидат", отбеляза д-р Симона Велева, експерт по конституционно право.

Сегашният парламент трябва да насрочи изборите за президент, които трябва да се проведат между 22 октомври и 22 ноември. Тогава обаче България ще влезе в двумесечния срок, в който президентът няма право да разпуска парламента.

"Може да имаме избори 2 в 1, това не е проблем. Интересно би било обаче след като имаме избори за следващо НС, ако и то по някаква причина не може да излъчи правителство, ще имаме хипотеза на служебен кабинет и действащо НС, като служебният кабинет ще може да внася законопроекти, впрочем нещо, което прави и сега", каза д-р Симона Велева, експерт по конституционно право.

Основният закон според експертите е предвидил ясни и достатъчни механизми, така че да бъде избегната конституционна криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев свиква в понеделник заседание на КСНС
Румен Радев свиква в понеделник заседание на КСНС
Ваксинирани ще посещават културни събития дори при влошаване на ковид обстановката
Ваксинирани ще посещават културни събития дори при влошаване на ковид обстановката