Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пожарът в Рила е пресечен

от БНТ
12:39, 11.08.2021 (обновена)
5266
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът в Рила е пресечен и към момента няма опасност да достигне до природния парк.

От сутринта над 100 горски служители, пожарникарски екипи и доброволци се включиха в гасенето на пожара под хижа "Боровец". Те правят пътека от 1 - 2 километра, която да пресече пламъците, за да не достигне огънят до парка.

Вчера на място беше изпратен и хеликоптер "Кугър" от авиобазата в Крумово. До момента не се е налагало да бъде повикан. Пожарът се намира в изключително висока и трудно достижима местност за пожарните екипи, като вода се използва от водоемите в близката ски писта.

"Небрежност - това е вероятната причина за пожара. Намерихме огнище, вероятно са палили огън по протежение на пътеката, където е пожарът и не са го загасили. Така е възникнал пожарът", обясни Александър Кръстев, директор на Горско стопанство "Самоков".

"Има много доброволци - 60 от София, 40 от Самоков. Никой не ги е молил. Благодаря им", каза главен инспектор Петър Петров от Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Вероятно човешка небрежност е предизвикала пожара в Рила

На обяд дойде и директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който коментира обстановката.

"Повече от 200 човека продължават своите усилия по угасяването му. Ние смятаме, че на около 90% от пожара е овладян, но тези 10% представляват сериозна опасност за нас. Направена е над 2 км водна линия в просеката, целим да въведем вода, за да можем да вземем предимство над пожара. Благодарим на всички, които са тук, на доброволците, хората от горските служби и на местния бизнес", каза гл. комисар Николов.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
260-метров скок с бънджи привлича туристи в Китай
260-метров скок с бънджи привлича туристи в Китай
Работодателите искат ДАНС да разследва търговията с ток, готвят се за протест пред БЕХ
Работодателите искат ДАНС да разследва търговията с ток, готвят се за протест пред БЕХ