НОВИНИ

Парламентарна рулетка: Какво следва след решението на "Има такъв народ"?

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 11.08.2021
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

Решаващата сряда за бъдещото управление на страната и какви трябва да бъдат политическите и юридическите ходове оттук нататък. В Народното събрание - тотално несъгласие между политическите сили как да се постъпи след безпрецедентното волеизявление на Пламен Николов да оттегли кандидатурата си за министър-председател и след като проектокабинетът на "Има такъв народ" не събра нужната подкрепа.

Нужно ли е да има гласуване в пленарната зала на оттегления проектокабинет е основният казус. От сутринта два председателски съвета в парламента се опитват да намерят изход ситуацията.

Виктория Василева: Партиите никога не са искали споразумение с ИТН

"Парламентаризмът се свежда до "моля направете правителство, защото в следващия парламент няма да влезем". Парламентаризмът е реплика от типа "махнете този, сложете, който и да е, само не този", коментира Виктория Василева от ПГ на "Има такъв народ".

Тошко Йорданов: С предатели човек не може да е партньор

"Предатели не се подкрепят, а иначе отговорността е тяхна. Имаше възможност да има кабинет, те пращат... те можеха да се държат партньорски, а се държаха като предатели, отговорността е тяхна", заяви и Тошко Йорданов от ПГ на ИТН в отговор на въпрос ще подкрепи ли партията му трети мандат.

Атанасова: Всички заявки за рестарт на държавността бяха голи предизборни слогани

"През тези 31 години действие на българската Конституция не е имало такъв прецедент в нашата парламентарна история, жалко, че всички заявки за рестарт на държавността бяха голи предизборни слогани", каза Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ.

Даниел Митов: Създадената ситуация има един единствен сценарист - Румен Радев

"Все още не ни е даден мандата, за да го връщаме. Трябва да видим как ще протече процедурата. При всички положения ще трябва да видим какви са настроенията и намеренията на останалите партии, но ситуацията има един сценарист - Румен Радев", заяви Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ.

Корнелия Нинова: Третият мандат е критичен

"Третият мандат е кризисен, но е и възможност, възможност да решим всички тези проблеми, за които говорих в началото. Възможност да дадем тази стабилност на държавата и сигурност на хората. За съжаление, уважаеми колеги, от вчера отново започнахте да налагате разделителни линии. Не го правете защото това минира възможности за България", каза Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Мустафа Карадайъ: Ние имаме много ясна позиция, когато има ситуация за гласуване

"Ние имаме много ясна позиция, когато има ситуация за гласуване в парламента.

-БНТ: Такъв спор се води в момента - ще има или няма да има гласуване?

В момента няма такава ситуация. Какво очаквате? Да разсъждаваме върху предположения, добре, ще направим един семинар, ако е необходимо", коментира Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

Христо Иванов: Ние дадохме формула, колегите от ИТН да разберат, че трябва да има разговори

"Просто трябва да разберат колегите от ИТН, че трябва да има разговори, трябва да има преговори, както се прави в парламента, все още се надявам, че здравият разум ще надделее там. Ако ме питате какво ще стане, ако не се реализира третият мандат, Конституцията го казва - избори. Но не бива да тласкаме страната. Днес има над 800 души заразени", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

Манолова: Трябва да започнем нормален диалог без опити за доминация и налагане на диктат

"Процедурата е в ръцете на ръководството на Народното събрание, на председателя на парламента. Надявам се да се съобразят с текстовете на българската Конституция и безпрецедентната ситуация, до която ИТН докара упражняването на първия мандат, да не бъде продължена с безумици и в пленарна зала", каза Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Татяна Дончева: При всички случаи ще се създаде конституционен прецедент

"Нищо не следва - ако искат, ще го включат в дневен ред, ако искат - няма да го включат. Като не го включат в дневен ред, няма да го гледаме", коментира и Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

-БНТ: За първи път се случва кандидат за премиер сам, с писмо, да оттегли кандидатурата си.

Той няма право да оттегли така. Кандидатът за премиер отива, излъчен, подписва декларации, че поема ангажимент да състави правителство, че отговаря на условията за това. Тук не е иди ми-дойди ми, не сме на Женския пазар. Ако някой не е разбрал, това трябва да разбере", обясни Дончева.

Президентът няма да пристъпи към следващ ход, докато няма категорична позиция от НС, обясни проф. Емилия Друмева

По темата работиха Ирина Цонева, Вера Александрова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ще представим проектокабинет и веднага ще върнем мандата
Борисов: Ще представим проектокабинет и веднага ще върнем мандата
Шофьор блъсна 3-годишно дете в Руен
Шофьор блъсна 3-годишно дете в Руен