НОВИНИ

Наематели на паркинг до Бачковския манастира спорят кой трябва да таксува клиентите

bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 11.08.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Регионални
Слушай новината

Напрежение край Бачковския манастир. Стари и нови наематели на паркинг до манастира спорят кой трябва да таксува клиентите. Стигна се и до намесата на полицията, която се наложи да тушира напрежението.

Дълги години паркингът е бил държавна собственост, а от Агенция "Пътна инфраструктура" са го отдавали под наем на Георги Паунов, който държи и заведение в района.

"Безсрочен договор, това е стар републикански път - резервен път, даден ми е да го поддържам, да го ползвам в същото време. Преди една година манастирът изважда нотариален акт констативен с трима души свидетели и решават да ме отстранят от ползване", каза Георги Паунов.

Преди три години Бачковският манастир си връща собствеността над имота и от началото на този месец го отдава под наем на фирма, която трябва да събира таксата за престой на автомобилите. Още първия ден обаче се стига до пререкание.

"Сложихме жилетките, пуснахме касовите апарати, започнахме да таксуваме, може би след 15 минути дойде полиция, накара ни да си покажем документите. Има договор с манастира, кадастрална карта има и нотариален акт", каза наемателката на паркинга Жана Апостолова.

Тази ситуация се повторила отново след няколко дни, този път с бившия наемател идват и охранители.

"Друга фирма идва с охранителна фирма, изгонва нашите наематели и прави опити да го заграби", разказа игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

"Таксуваме и ние, и момчето, което е от охранителната фирма", каза наемателят на паркинга Жана Апостолова.

Епископ Сионий ще търси правата си по съдебен път.

"Информирахме полицията, прокуратурата, поставихме охрана там, така че да не се случват повече такива недоразумения, а да бъде един урок, че не може църковните имоти да бъдат заграбвани. Ние сме сключили договор с тях въз основа на нотариалния акт, който имаме", каза игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

Засега и двете страни не смятат да отстъпят.

"Няма да се откажа въпреки притесненията. Георги Паунов е човек, който не се отказва, но и аз не се отказвам", каза наемателят на паркинга Жана Апостолова.

"Извикахме полиция която казва, че нямаме право единият да измести другия и сега чакаме решението на прокуратурата. Ще го съдя за тези действия, които са спрямо мен", каза бившият наемател на паркинга Георги Паунов.

Сега казусът е в ръцете на държавните институции.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарна рулетка: Какво следва след решението на "Има такъв народ"?
Парламентарна рулетка: Какво следва след решението на "Има такъв народ"?
Баскетболистките до 16 години загубиха драматично от Гърция
Баскетболистките до 16 години загубиха драматично от Гърция