НОВИНИ

Васил Велев, АИКБ: Сезираме ДАНС и МВР за високите цени на тока

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 11.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Бизнес
Слушай новината

"Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират", това е и причината за протеста на работодателите, каза в "Денят започва" Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Работодателските организации поискаха оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на Българския енергиен холдинг и "Марица изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток.

"Ще блокираме "Българския енергиен холдинг, защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", обясни Велев.

Средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв., Комисията за енергийно и водно регулиране е дал референтна цена за 119 лв.

"Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност или това, което ние предполагаме - зловредно управление. Управление в полза на определени лица и в ущърб на страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", отбеляза Васил Велев.

И обяви, че официално сезира ДАНС и МВР да се захванат с този случай.

"Има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, не да се изпълняват, те са направени, за да се манипулира борсата", подчерта председателят на УС на АИКБ.

Предупредили са, че не трябва да се свързваме със скъпия гръцки пазар, а с евтиния румънски.

Сезират ДАНС и МВР, защото подозират "че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност, защото спряха първоешелонни предприятия".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надал се отказа от участие в Торонто
Надал се отказа от участие в Торонто
Сдружението на заведенията: Започваме блокиране на кръстовища всеки ден
Сдружението на заведенията: Започваме блокиране на кръстовища всеки ден