НОВИНИ

Работодатели искат оставки в енергетиката, недоволни от цената на борсовия ток

Николай Минков
от Николай Минков
18:30, 10.08.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Работодателските организации поискаха на среща при премиера Стефан Янев оставките на служебния енергиен министър и на шефовете на БЕХ и ТЕЦ "Марица изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток. В края на миналата седмица на свободния пазар 1 мегават удари исторически връх от 400 лв. Бизнесът обяви протестна готовност и заплаши с ефективни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

До днешната ситуация, в която бизнесът поиска от служебния премиер оставките на всички шефове по цялата верига на държавната енергетика, се стигна, след като в края на миналата седмица борсовият ток удари исторически връх от 400 лв. за мегават. Днес ситуацията на свободния енергиен пазар е малко по-спокойна, но токът е все още скъп, като в сегмента "ден напред" днес един мегават се предлагаше за 265 лв., а утре той ще се продава за 285 лв.

Близо 3 часа продължи срещата на представителите на всички работодателски организации при премиера Стефан Янев, в която бизнесът е изложил мотивите си за исканите оставки.

Те обвиниха ръководителите на държавната енергетика, че след създадения дефицит пиковото вътрешно потребление и рекордния износ на ток, достигнал 70%, не са предприети мерки за включване на допълнителни мощности от ТЕЦ "Марица изток 2" и не е бил ограничен износът.

"Ние имаме на практика монопол на БЕХ на борсата. Дружествата на Енергийния холдинг разполагат и предлагат по-голямото количество електроенергия на умишлено високи цени, създавайки и допълнително умишлен дефицит. Това не е само от некадърност, това е от зла умисъл, защото нееднократно сме подавали сигнали в прокуратурата, в Комисията за защита на конкуренцията", обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Работодателите обявиха, че вероятно ще поискат още две оставки.

"Настояваме за анализ на поведението на ЕСО и на НЕК и след такъв анализ логичното е тези ръководства също да подадат оставки. ЕСО, въпреки нашите предупреждения, интегрира пазара с Гърция, който е най-скъп в Европа, преди да бъде интегриран с Румъния и оттам със Западна Европа", допълни Велев.

Служебният премиер се ангажира за решаване на проблемите в дългосрочен план.

"Ще използваме тази възможност да направим един анализ, един сериозен разговор какво можем и какво не можем, за да преценим какви са полезните ходове и да облекчим ситуацията с инструментариума, с който разполага изпълнителната власт, разбира се, разчитаме и на анализа на работодателските организации и да видим проблемите във всеки възможен ъгъл", каза Янев.

Министърът на енергетиката заяви, че няма проблем с поисканата му оставка.

"Ако ми я поискат, веднага ще я подам. Въпросът е друг. Аз считам, че този екип на Министерството на енергетиката, в последните седмици и месеци откакто сме на тези постове, свършихме наистина работа", каза Андрей Живков.

Той обясни какви мерки е предприел за овладяване на борсовите цени през последните 2 седмици и преодоляване на дефицита на ток.

"Моят заместник - г-н Дамянов, е взел, нека кажем така, на ръчно управление ТЕЦ "Марица изток 2", тъй като Енергийният холдинг миналата седмица обяви, че той е финансов холдинг и едва ли не, няма отношение към управлението. ТЕЦ "Марица изток 2" в момента работи така, както в близките години не е работила. В момента ТЕЦ "Марица изток 2" има включени 5 блока от общо 8, като 3 от блоковете са ми в различни видове ремонти", допълни министърът.

Живков съобщи, че се водят разговори да се ускорят ремонтите и по-скоро още блокове да бъдат пуснати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томислав Дончев: Утре ще обявим какво сме решили
Томислав Дончев: Утре ще обявим какво сме решили
В Турция пожарите са под контрол - спасиха кучешко семейство изпод развалините
В Турция пожарите са под контрол - спасиха кучешко семейство изпод развалините