НОВИНИ

Продължава опасно горещото време

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 10.08.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Предупреждение от първа и втора степен, код жълто и оранжево, за температури на места до 40° е обявено днес в цялата страна, включително и по Черноморието. Остава в сила и опасността от пожари.

Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София около 36°. Ще бъде предимно слънчево, като в близките часове над източните и планинските райони ще има купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен, в Източна България север-североизточен вятър.

Опасно горещото време ще се задържи и утре в почти цялата страна, без крайните източни райони. Температурите ще са с градус-два по-ниски в сравнение с днешните и максималните ще са предимно между 33° и 38°. Отново ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста, над Южна България и купесто-дъждовна облачност и на места там ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в югозападните райони на страната. Има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток.

Предимно слънчево ще е и по Черноморието. Ще има и временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 29° и 32°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините преди обяд ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста, над масивите в Южна България и купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. В Рило-Родопската област ще има локални значителни валежи. Ще духа предимно умерен вятър от север.

Слънчево и горещо ще бъде и на Балканите. Краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици, ще има след обяд в южната половина от полуострова. Предимно слънчево, с валежи само на отделни места, ще е в повечето райони от Западна и Централна Европа, също и на Пиренейския полуостров. По-значителни валежи се очакват във Великобритания и Европейска Русия.

У нас, в дните до края на седмицата температурите още ще се понижат, максималните ще са между 30° и 35°, по Черноморието – между 26°и 29°. Ще преобладава слънчево време, с повече облаци, следобедни превалявания и гръмотевици в югозападните райони от страната. В събота вятърът ще се ориентира от североизток и временно ще се усили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Високите цени на енергията рефлектират най-вече в българския бизнес
Стефан Янев: Високите цени на енергията рефлектират най-вече в българския бизнес
Стойчо Младенов пред фенска фракция на ЦСКА: Аз разполагам с цялата спортно-техническа власт
Стойчо Младенов пред фенска фракция на ЦСКА: Аз разполагам с цялата спортно-техническа власт