НОВИНИ

Бронзовите ни момичета Тайбе Юсеин и Евелина Николова: Пътят до върха не е лесен

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 10.08.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Тайбе Юсеин и Евелина Николова донесоха бронзови медали по борба от Токио заедно с треньора си Петър Касабов. В студиото на "Денят започва" те разказаха за пътя, по който са преминали до изкачването на почетната стълбичка в Токио.

На въпрос дали титла на следващата Олимпиада в Париж им е цел, Тайбе Юсеин заяви категорично, че първо трябва да си починат.

Бронзовите ни медалистки са минали през всевъзможни емоции, но все пак се радват на спечелените отличия.

"Имам нотка съжаление, но избирам да се радвам на този успех", каза Евелина.

"И аз се радвам за спечеления бронзов медал, така ще имам мотивация да тренирам повече", обясни Тайбе.

"Всичко си беше в реда на нещата, не са допускали фрапантни грешки. Възползвахме се максимално от момента, но явно така е трябвало да бъде на тази Олимпиада, да останат бронзови", допълни треньорът Петър Касабов.

Тайбе Юсеин е бронзова медалистка след скоростен туш за 56 секунди

И двете медалистки разказват, че отсъствието на публиката не им се е отразило особено.

Тайбе Юсеин се е концентрирала върху самото състезание, а Евелина Николова допълни, че и без това на тепиха не чуват нищо друго, освен треньора, който дава наставления.

За Петър Касабов е било спокойно, защото е можел спокойно да диктува и обяснява какво да правят.

Пътят до върха не е бил лесен за нито една от тях.

"Тук се виждат само медалът и лесните победи с по една минута, но само ние си знаем колко сме се мъчили в залата", обясни Тайбе.

"За мен лично е около 15 години полаган труд. През всичките години съм минала през травми, емоционални разклащания. Минаваш през всякакви трудности, но точно за това до нас са треньорите, които намират правилния начин да ни вдигнат обратно", каза Евелина.

Евелина Николова грабна бронза в Токио с туш

Медалистките обясниха, че не се срещат с много хора, които подценяват или омаловажават труда им.

"Те леко скромничат, но през всичките пет години и двете са минали през много трудни моменти. Тайбе направи операция, не се знаеше ще може ли да стъпи на този тепих, Ева имаше и тя доста проблеми с травми. Радвам се, че успяха да се мобилизират, да се концентрират по такъв начин, че на Олимпиадата остана само психическото натоварване", каза треньорът им.

"Спортът изгражда хората като личности, учи ни да не се отказваме въпреки всички трудности и да постигаме целите си, без значение дали са в спорта или в други начинания от живота", каза Евелина.

"Когато се мъчим, когато ни е трудно, за щастие има човек до нас, който ни побутва и ни насочва към правилния път", допълни Тайбе.

Треньорът им се надява нещата да продължат по същия начин, да си останат като семейство, в което си разчитат едни на друг, дори когато вече не са заедно.

Според Тайбе и Евелина има много млади и талантливи момичета, които тренират борба и са вдъхновени да продължат след техните успехи. Заявиха, че има надежда за бъдещите ни състезателки, защото са мотивирани и има от кого да се учат.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Sofia Open 2021 ще се проведе в последната седмица на септември
Sofia Open 2021 ще се проведе в последната седмица на септември
Съдят принц Андрю за сексуално насилие
Съдят принц Андрю за сексуално насилие