НОВИНИ

Реставрират емблематична чешма в Асеновград

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 10.08.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на Асеновград решиха сами да инициират реставрация на една от емблематичните чешми в града, която има над 100-годишна история.

Чешмата на Кавърджията, която е изобразена дори в картина на Златю Бояджиев, днес е сива и безлична. След възстановяването ѝ тя отново ще стане притегателен център за срещи и разговори.

Преди стотина години, по идея на Бахчамахленското дружество "Свети Георги", асеновградчани събират дарения, за да направят чешма. Заради собственика на близката кръчма тя става популярна като чешмата на Кавърджията.

"Наели са Демостен, който е майстор-каменар, той е издигнал чешмата. След 1944 година тук е направена кръчма", обясни графичният дизайнер Христо Коватлиев.

Днес във всеки дом има вода, но в миналото градските чешми са били мястото, около което са се събирали хората.

"Това е една от емблематичните чешми в Асеновград, тъй като е разположена в един от старите квартали на града, недалеч се намира от нас и църквата „Св. Богородица-Рибната. На това място е имало мегдан, където се събирали хората в миналото. Тук са си пробвали вината, тук са играли хората на големите празници", разказа Иван Дуков, директор на Исторически музей - Асеновград.

Отдавна времето е отмило цветовете на чешмата, счупени са глинени вази в горната ѝ част, разрушена е част от орнаментиката и мазилката. Коритото също е счупено и потънало. Целта на реставраторите, начело с Ивайло Владимиров, е да върнат стария блясък на чешмата, както е изобразена в картината на Златю Бояджиев.

"Това не е някакъв мащабен проект, но в крайна сметка е едно отношение, което е свързано с паметта и себеуважението. Забелязах, че това са хора, които имат силно отношение да съхранят онова, което са направили бащите и дедите им", каза реставраторът Ивайло Владимиров.

Освен чешмата ще бъде възстановено и пространството около нея, което в момента се ползва за паркинг.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският бокс в Топ 10 по медали в Токио
Българският бокс в Топ 10 по медали в Токио
БСП няма да подкрепи кабинет на ИТН, ако Петър Илиев не бъде оттеглен
БСП няма да подкрепи кабинет на ИТН, ако Петър Илиев не бъде оттеглен