НОВИНИ

В капана на огъня: Атина ще получи финансова помощ от Брюксел

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:23, 10.08.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Гърция продължава да се бори с огнената стихия. Критична остава ситуацията на остров Евия. Премиерът Кириакос Мицотакис се извини за слабостите, допуснати при овладяването на стихията. Брюксел ще предостави целева финансова помощ на Атина.

Мицотакис се извини за слабостите в битката с пожарите в Гърция

Пореден ден Евия е в пламъци. През нощта вятърът увеличи скоростта си и разпали нови огнища. Застрашени са шест села. Сред тях е Авгариа.

Тук постоянно живеят 60 души. Повечето са избрали да не се евакуират, въпреки нарежданията на властта. "Имам чувството, че ако си тръгна, домът ми ще изгори", казва 55-годишният Йоанис. Заедно с пожарникарите и съседите дават дежурства на първа линия на огъня.

Около селата се правят живи вериги от доброволци, борбата им с пламъците е за всяка къща. Там, където не може да се гаси на ръка, на помощ идват хеликоптери и самолети. Освен доброволци, в гасенето на Евия участват повече от 600 пожарникари, има екипи от Европа и Балканите.

По данни на Националната обсерватория в Атина, към момента са изпепелени поне 65 000 хектара земя, като само на Евия те са над 46 000. Брюксел ще отпусне на Атина 500 милиона евро. Сумата ще бъде използвана за компенсации на пострадалите и за залесяване на опожарени райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Турция пожарите са под контрол - спасиха кучешко семейство изпод развалините
В Турция пожарите са под контрол - спасиха кучешко семейство изпод развалините
9 жертви в болница след спиране на кислорода заради авария в Северна Осетия
9 жертви в болница след спиране на кислорода заради авария в Северна Осетия