НОВИНИ

Мицотакис се извини за слабостите в битката с пожарите в Гърция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:12, 10.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се извини за слабостите, допуснати в битката с мащабните пожари в Гърция.

На остров Евиа се опитват да защитят горите и домовете си, създавайки пожарни зони, без да режат дърветата. Местни жители и доброволци искат да пропъдят заплахата, но след седмица опустошителни пожари хората се чувстват самотни и безпомощни.

"Огнеборците правят всичко по силите си. Но искаме самолети. Огънят е зад тази планина. Ако я прехвърли, ще дойде тук. Нуждаем се от самолети", каза Йоанис Танос, горски служител.

"Помагаме с каквото можем. Опитваме се да спасим нашите села, нашите домове. Ситуацията е извън контрол", каза Костас Филос, доброволец.

Все още никой не може да каже колко къщи са унищожени и колко хиляди хектара гори са изгорели.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис обяви, че е одобрил допълнителен бюджет от 500 милиона евро за покриване на щетите и за компенсация на пострадалите от пожарите.

В телевизионно обръщение той се извини на съгражданите си за слабостите в битката с огъня и заяви, че разбира болката им.

"Последните дни бяха най-трудните за страната ни от десетилетия. Започнахме и все още водим битка с всички сили. Но сме изправени пред природно бедствие с безпрецедентни размери - само за няколко дни пламнаха 586 горски пожара във всички краища на Гърция. Пожари, които заради екстремните горещини и дългите месеци суша е трудно да потушим".

По думите на Мицотакис е очевидно, че климатичната криза засяга цялата планета, включително с пожари, които продължават дни наред. Но че това е обяснение, но не и извинение, нито алиби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 милиарда евро ще отидат за пострадалите от наводненията в Германия
Над 20 милиарда евро ще отидат за пострадалите от наводненията в Германия
Скок на новите случаи - 774 са заразени с коронавирус за денонощието
Скок на новите случаи - 774 са заразени с коронавирус за денонощието