НОВИНИ

40 градуса днес в Сандански, още по-горещо ще бъде утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 09.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Преди очакваното през втората половина на седмицата захлаждане, и днес температурите са опасно високи - 40° в Сандански, 39° в Кюстендил и Русе, 38° в Пловдив и Видин, 37° в Плевен и Кърджали, 35° в София.

Още по-горещо ще бъде утре, като районите с предупреждение от втора степен за очаквани максимални стойности от 38° до 40°, са повече в сравнение с днес. Комбинацията от сухото време, очакваните много високи температури и временно усилване на вятъра са причина за екстремален риск от пожари и във вторник, и в сряда в много области от страната.

И утре ще преобладава слънчево време, след обяд в планинските райони ще се развие купеста облачност, но съществени валежи не се очакват. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще бъде до умерен.

На морския бряг също ще е предимно слънчево, след обяд с приятен бриз. Предупреждението там е от първа степен, код жълто за максимални температури около 30-33°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините, след слънчевото начало на деня, след обяд на изолирани места в масивите от Югозападна България е възможно да превали. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури в курортите – от 23° на Алеко, 29-30° в Боровец и Пампорово до 34° в Банско.

Предимно слънчево ще е в южните райони от Европа и в почти цяла Франция, а на Апенинския и Балканския полуостров ще бъде и много горещо. Предупреждение от първа и втора степен за опасно високи температури е в сила навсякъде на Балканите, а в Южна Италия е обявена най-високата степен - код червено. Хладно за сезона, със значителна облачност, в много райони с валежи, на места интензивни и придружени от гръмотевици, ще е в останалата, по-голяма част от континента.

През следващите дни температурите у нас слабо ще се понижат, но ще се задържи предимно слънчево. Превалявания и гръмотевици ще има в сряда главно в Източна България и югозападните райони, в четвъртък и петък - в централните части от страната, а в събота - в западните и планинските райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха теч на газ на жп гарата в Карнобат
Спряха теч на газ на жп гарата в Карнобат
Товарът на брака: Унгарци носиха на гръб съпругите си
Товарът на брака: Унгарци носиха на гръб съпругите си