НОВИНИ

Велислав Минеков и Кирил Петков с нова концепция за "Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство"

Айше Сали
от Айше Сали
19:29, 09.08.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Нова концепция за развитието на "Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство" представиха служебните министри на културата и икономиката Велислав Минеков и Кирил Петков. Ремонт на втория и третия етаж, привличане на инвеститори и повече млади творци, както и възможности за отпускане на стипендии са сред идеите им. Финансирането и сроковете за осъществяването на идеите обаче все още не са изяснени.

Няколко дни преди Народното събрание да гласува нов кабинет, служебните министри на културата и икономиката поеха нови ангажименти. В случая да създадат връзка между предприемачеството и културата и да подпомагат младите творци.

"Днес поемам специален ангажимент. Аз ще разговарям с бъдещия директор на фонд "Култура" и с Управителния съвет и ще настоявам една определена сума да се насочи като стипендии към подобни автори", каза министърът на култура Велислав Минеков.

"Тук се надяваме предприемачи в културата да имат също място под този покрив. Това означава хора на изкуството да мислят не само за самото изкуство, но за неговата реализация и за неговата икономическа стойност по начин, по който това да им даде независимост в бъдеще", каза министърът на икономиката Кирил Петков.

Възможност за провеждане на конференции, филмови фестивали и концерти са част от представената концепция. Създаването на ателиета, арт център и сайт за продажба на изложените произведения също са сред идеите. Вече има фондация, готова да застане зад тези идеи.

"Тази идея, която изслушахме, в много голяма степен съвпада с наша мечта - да направим център, в който да подкрепяме жените творци", каза Гергана Куцева от Българския фонд за жените.

Няколко въпроса около осъществяването на идеята все още нямат ясен отговор.

Единият: откъде ще дойдат средствата за ремонта, които по предварителни изчисления възлизат 2-3 млн. лв? Другият: Как галерията ще продава произведенията на художниците, които ще излагат тук, тъй като тя няма право на подобна дейност.

"Това, което видях, е ново преименуване в превръщане на музей в арт център, без да бъде изяснено. Арт центърът функционира по друг начин, различен от музея", каза завеждащият филиал „Софийски Арсенал Музей за съвременно изкуство" Надежда Джакова.

Двамата министри обещаха повече информация в най-кратки срокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на 19-то място по златни медали на глава от населението
България е на 19-то място по златни медали на глава от населението
Радев обсъди с азербайджанския си колега изграждането на газовия интерконектор с Гърция
Радев обсъди с азербайджанския си колега изграждането на газовия интерконектор с Гърция