НОВИНИ

Пожар пламна в нерегламентирано сметище край "Кремиковци"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:44, 09.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Към 13.00 ч. днес е избухнал пожар в нерегламентирано сметище край столичния квартал "Кремиковци". Горят гуми и всякакви други боклуци, които са изхвърляни тук през годините.

Теренът е собственост на частни фирми. Според кмета на район "Кремиковци" Лилия Донкова възможните причини за пожара са няколко: по невнимание, като огънят може да е е тръгнал извън сметището, или целенасочено горене на гуми, за да си извадят от тях металите.

В момента пожарни коли гасят пожара с вода, както и камиони го засипват с пръст. Няма опасност за близките до пожара къщи в квартал "Кремиковци".

"Предстои камиони с пръст от цяла София, които трябва да изхвърлят земна маса на сметището във "Враждебна", ще дойдат всичките тука, за да можем да хвърлим повече пръст върху огнището на пожара и да го потушим, т.е., да го задушим. Имаме водоноски, които са ни дадена от фирма, която ни помага с 5 водоноски. Чакаме още две от тях, така че имаме вода, за момента ни трябват пръст и техника", обясни директорът на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров.

"Само с вода няма как да стане, трябва да се задуши, за да се потуши горенето, иначе общо взето за населението, за къщите опасността е премахната, по края сме го ограничили пожара, той е локализиран, но в средата там тия боклуци горят", коментира старши инспектор Ивайло Ангелов.

Въздухът на място е изключително задушлив. Станция ще измерва качеството на въздуха и до няколко часа ще има информация какъв въздух се носи над квартал "Кремиковци".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен миграционен натиск: България е държава транзит, а не крайна цел
Засилен миграционен натиск: България е държава транзит, а не крайна цел
Швейцария обяви новия си селекционер
Швейцария обяви новия си селекционер