НОВИНИ

Безводието в село Кръстевич вдига хората на нов протест

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 09.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
Регионални
Слушай новината

Задълбочава се ситуацията с безводието в хисарското село Кръстевич. От седмици чешмите в домакинствата са сухи. Хората готвят нов протест след като голям пожар миналата седмица нанесе още щети. Местните са категорични, че ако е имало вода, огънят е щял да бъде в много по-малки мащаби.

Жителите на село Кръстевич са принудени да посрещнат най-горещите дни в годината без вода. Така е от седмици. А решение на проблема все още няма, въпреки че започнаха и протести.

"Ситуацията беше много трудна. Много, много. Още нямаме вода, още нямаме вода. Няма оправия. Това е", каза жителят на с. Кръстевич Янко Илиев.

Недоволството от безводието в селото се надига отново, след като миналата седмица в Кръстевич бушува и голям пожар. Хората смятат, че ако в чешмите им е имало вода, сами са щели да изгасят тръгналия в сухите треви пожар.

"Ние можехме да реагираме като жители на селото, за да не се разрасне до селото пожара, ако имахме вода. Беше много страшно. Хората пищяха, децата пищяха. Бяха готови по някакъв начин нещо да направят. Но нямайки вода във водопреносната мрежа, чакахме пожарната, която се забави", каза председателят на инициативния комитет на протестиращите в Кръстевич Даниела Пиронкова.

От водното дружество в Пловдив заявиха, че засега единственото възможно бързо решение на проблема в селото е да бъде увеличен броят на водоноските в селото. От две утре те ще станат три.

"Водните количества намаляват все повече и повече и вече са около половин литър в секунда, а на селото им трябват около три литра в секунда, така че ние няма как да доставим допълнителни, освен мобилни водоноски", каза главният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов.

На засегнатите домакинства се предоставят и бутилки с минерална вода. В дългосрочен план са необходими три милиона лева за изграждането на помпена станция и пречиствателно съоръжение.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блъснаха пешеходец на кръстовище в Пловдив
Блъснаха пешеходец на кръстовище в Пловдив
Адриан Андреев осъществи обрат за място в основната схема в Прага
Адриан Андреев осъществи обрат за място в основната схема в Прага