НОВИНИ

Опасно горещо време и утре

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 09.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е в сила оранжев код за опасни горещини в страната. В цялата страна, с изключение на Черноморието, е в сила предупреждение от първа и втора степен за температури до 38 - 40 градуса. Остава в сила и предупреждението за опасност от пожари в Югозападна България.

Максималните температури ще са от около 34° в североизточните райони до 40° в крайните югозападни. Ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, в западната част на Дунавската равнина - временно умерен северозападен вятър.

Картата с топлинния комфорт е почти изцяло в червено. На пряка слънчева светлина усещането ще бъде за още по-горещо от действителното време.

Повишението на температурите ще продължи и утре, като районите с предупреждение от втора степен, за очаквани максимални стойности от 38° до 40°, са повече и затова и рискът от пожари в цялата страна е много висок.

Ще бъде слънчево, след обяд в планинските райони ще се развие купеста облачност, но съществени валежи не се очакват. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще бъде до умерен.

На морския бряг също ще преобладава слънчево време, следобед - с приятен бриз. Предупреждението там е от първа степен, код жълто, за максимални температури около 30 - 33°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините, след слънчевото начало на деня, следобед в масивите от Югозападна България ще има купеста облачност, но само на изолирани места е възможно да превали.

Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури в курортите от 23° на Алеко, 29 - 30° в Боровец и Пампорово до 34° в Банско.

В Европа е хладно за сезона, със значителна облачност и валежи, на места интензивни и придружени от гръмотевици, ще е в голяма част от континента. Предимно слънчево ще е в южните райони и в почти цяла Франция, а на Апенините и Балканите температурите ще се повишат и ще бъдат много по-високи от обичайните.

През следващите дни температурите слабо ще се понижат и в края на седмицата максималните ще бъдат между 30 и 35 градуса. Ще се задържи предимно слънчево. Превалявания и гръмотевици ще има в сряда, главно в Източна България и югозападните райони, в четвъртък и петък - в централните части от страната, а в събота - в западните и планинските райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митничари осуетиха трафик на 6,5 кг марихуана при ГКПП "Дунав мост 2"
Митничари осуетиха трафик на 6,5 кг марихуана при ГКПП "Дунав мост 2"
Двама мъже се удавиха на плажа в Обзор
Двама мъже се удавиха на плажа в Обзор