НОВИНИ

Какви са условията в Инфекциозната клиника в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
11:18, 09.08.2021
8182
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В сигнал до БНТ роднина на пациентка, настанена в Инфекциозната клиника на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, твърди, че условията за лечение в здравното заведение не са добри.

Бабата на Тася Тасова е настанена с ковид и пневмония в трети блок на Инфекциозната клиника в Пловдив. Според внучката условията в болничните стаи са мъчителни за пациентите.

"В сградата няма нито климатизация, аспирация, нито климатици, които да поддържат нормална температура. Можем сами да си представим вътре хората, които така или иначе имат проблеми", обясни Тася.

По думите ѝ болните с ковид инфекции, които са настанени в трети блок на клиниката, са в стаи без климатици при изключително високите температури тези дни. От ръководството на Университетската болница в Пловдив заявиха, че сградите на Инфекциозната клиника са строени през 50-те години на миналия век и се нуждаят от цялостно обновяване и реконструкция на базата.

Според Тася липсата на климатизация не е единственият проблем в трети блок на клиниката. Обяснява, че задната част на сградата е в по-тежко състояние от фасадната - със счупени прозорци и решетки.

От ръководството на Университетската болница в Пловдив обявиха, че ремонти в клиниката са правени през последните десет години, включително са разкрити и оборудвани нови легла за лечение на пациенти с ковид.

"При първа финансова възможност предстои това за обновяване на въпросния трети блок. За частта на леглата с пациенти, включително болни с ковид инфекция, допълнително усложнява самото изпълнение на различни ремонти", каза по телефона доцент Момчил Мавров - зам.-директор на УМБАЛ "Свети Георги".

За да бъде въведена в експлоатация климатична инсталация, трябва да се изгради нова електрическа система, която да разполага с необходимите мощности.

"Не е възможно да бъдат поставени обикновени климатици, тъй наречените сплит системи, защото това е в пълен разрез с противоепидемичните изисквания, още повече, че тук се лекуват пациенти от COVID-19", обясни инж. Гергана Налджиева - ръководител на звено по управление на топлинни и енергийни системи към УМБАЛ "Свети Георги".

В момента 33-ма пациенти с коронавирус са настанени за лечение в Инфекциозната клиника. Според медиците информацията за счупени прозорци на болничните стаи не отговаря на истината.

От началото на ковид пандемията лечебното заведение е инвестирало в изграждането на самостоятелна кислородна инсталация. В част от блоковете в клиниката са изградени асансьори. Ремонтите в новите стационари продължават, изграждат се и климатични системи. Но финансовите възможности са ограничени, обясняват от болницата.

Според ръководството на лечебното заведение другата възможност за реновация на третия корпус на клиниката и изграждане на климатична система е държавно финансиране.

Репортери: Галена Паскова и Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живко Миланов: Готов съм да си поема отговорността
Живко Миланов: Готов съм да си поема отговорността
Бебе мравояд се роди в зоопарка в Сан Диего
Бебе мравояд се роди в зоопарка в Сан Диего