НОВИНИ

Ще има ли подкрепа за проектокабинета на "Има такъв народ"?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:12, 09.08.2021
Чете се за: 05:47 мин.
Политика
Слушай новината

В седмицата, в която се очаква гласуването на проектокабинета на партия "Има такъв народ", първият ден е белязан от политическо напрежение. "Изправи се БГ. Ние идваме" няма да подкрепят кабинет на ИТН. БСП не искат Петър Илиев за вицепремиер и министър на вътрешните работи, окончателно ще решават утре дали да подкрепят или не проектокабинета. Слави Трифонов пък обвини и двете партии, че са "играчи от статуквото".

В седмицата, в която се очаква гласуването на проектокабинета на партия "Има такъв народ", лидерът й Слави Трифонов обяви във Фейсбук защо е логична, според него, подкрепата на „партиите на протеста".

В поста си Слави Трифонов изброява 6 теми, по които имат пълно съвпадение на целите. А те са - тотално да се изтрие и спре моделът ГЕРБ, да бъде осъществена съдебна реформа и да бъдат премахнати специализираните съд и прокуратура, максимално бързо да бъде представен пред Европейската комисия Планът за възстановяване и развитие, да се преизчислят пенсиите, да има сериозна реформа в здравеопазването и най-важното - държавата да бъде подготвена за евентуална нова Ковид криза. И още постигнато съгласие по много въпроси в областта на земеделието, образованието и фискалната политика.

"Така че, ако партиите на протеста не гласуват правителството на „Има такъв народ", причината няма да е несъгласие по някой от изброените казуси, а някаква друга. Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това", каза лидерът на ИТН Слави Трифонов.

От БСП заявиха, че ако кандидатурата на вицепремиера и министър на вътрешните работи Петър Илиев не бъде оттеглена, партията няма да даде подкрепа. Корнелия Нинова напомни, че нямат претенции към персоналния състав на проектокабинета, но след днешно интервю на Илиев, има промяна.

"Без това да е натрапчиво и без да оказваме натиск, бихме искали мандатоносителят ИТН да преосмисли решението си за кандидата си за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Ще изчакаме да видим и тяхната реакция и Националният съвет ще вземе окончателно решение утре преди гласуването", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Нинова уточни, че са благодарни на ИТН, че са им изпратили писмен документ за постигнатото от водените разговори между двете формации. БСП са доволни, че всички поставени от тях искания са заложени в документа.

А Националният съвет на "Зелено движение", което е част от коалицията "Демократична България", взе решение в събота неговите народни представители да не подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ". Окончателното решение ще е на парламентарната група на "Демократична България", която ще заседава утре.

Евродепутататът от "Демократична България" Радан Кънев написа във Фейсбук, че никога, никъде в демократичния свят подкрепа не се дава срещу голи, неподкрепени със знания, опит и воля, обещания.

"Знам от опит, че процесът на политически преговори е труден и неблагодарен. Затова и давам пълната си подкрепа на моите лидери да водят преговори за разумно решение на кризата, в това число с ИТН, въпреки плашещите разлики помежду ни. И ако такива преговори постигнат успех - ще ги подкрепя и поздравя. Но ако преговори няма и те вземат решение да не подкрепят евтиния ви и доста аматьорски шантаж, ще се чувствам не предаден, а просто представен", каза Радан Кънев.

След реакциите на политическите сили последва нов пост на Слави Трифонов.

"Ще кажа нещо и на „Демократична България", „Изправи се! Ние идваме!" и БСП. Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на „Има такъв народ", явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената „политика". Ами добре, хайде да видим какво ще стане", каза Слави Трифонов.

Междувременно се появиха и съмнения дали кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов е завършил научна степен в Австрия. За БТА автор на статия по темата заявява, че Пламен Николов не е бил възпитаник на университета в Клагенфурт.

По темата работиха: Вера Александрова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щъркели, тръгнали на юг, губят ориентация и падат заради гъстия дим в Гърция
Щъркели, тръгнали на юг, губят ориентация и падат заради гъстия дим в Гърция
Главният секретар на МВР готов да работи с всеки нов министър, Рашков заподозря прокуратурата в натиск (Обзор)
Главният секретар на МВР готов да работи с всеки нов министър, Рашков заподозря прокуратурата в натиск (Обзор)