НОВИНИ

Засилен миграционен натиск: България е държава транзит, а не крайна цел

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 09.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

През последните дни има засилен миграционен натиск към България. Според вътрешния служебен министър маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните, като главната цел е достигане до държавите от Западна Европа. За мигрантите България е държава транзит, а не крайна цел.

Само през последната седмица у нас са задържани стотици нелегални имигранти.Те са влезли в страната ни през зелената граница с Турция, а част от тях през Гърция, съобщи главният секретар на МВР.

"По отношение на миграционния натиск, съществува такъв към момента. Приемат се адекватни мерки от наша страна за неговото сдържане. Ако трябва да бъдем по-конкретни като цифри, лицата, които за последната седмица са проникнали в страната, са около 302-ма души. Профилът на мигрантите, които се установяват, са основната част мъже от Афганистан, млади мъже, включително и непълнолетни лица, между 16-30 години. Основният натиск се концентрира върху зелена граница Турция и част от границата на Гърция в района на Ивайловград - Ново село", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Село Сладун е в непосредствена близост до турската граница.Често мигрантите преминават от там за да влязат, ако успеят във вътрешността на страната.

"Има засилен натиск отдолу, където минават през границата. Граничарите успяват, не могат да отидат надалеч. Хващат ги тука. Ние сме на 2 км от границата и те като влязат, не могат да се ориентират и айде. Идват често - хващат ги, прибират ги и това е", разказа кметът на село Сладун Стефан Стоянов.

Само преди ден Владимир среща в центъра на селото поредните бежанци, които имали нужда от помощ.

"Те бяха две млади момчета, едното беше пострадало, мисля че кракът беше. Те тогаз търсиха:"POLICE, POLICE, аз толкова разбрах, тогава звъннах вече на 112", каза Владимир Георгиев.

А хората в по-обезлюдените села казват, че се страхуват от евентуален по-силен наплив.

"Как няма да се страхуваме. Тука сме сами жени останали. Край мене никой няма. Сам сама съм тука на тая улица. Кучето вечер, като хване да лае, треперя, не смея да мръдна в леглото", каза Недка Петкова.

А граничният контрол остава засилен. За да спрат наплива на нелегални чужденци, на границата ни са командировани допълнително 300 служители.

Репортер: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният секретар на МВР готов да работи с всеки нов министър, Рашков заподозря прокуратурата в натиск (Обзор)
Главният секретар на МВР готов да работи с всеки нов министър, Рашков заподозря прокуратурата в натиск (Обзор)
Пожар пламна в нерегламентирано сметище край "Кремиковци"
Пожар пламна в нерегламентирано сметище край "Кремиковци"