НОВИНИ

Щъркели, тръгнали на юг, губят ориентация и падат заради гъстия дим в Гърция

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:21, 09.08.2021
9114
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

В Гърция, която е в разгара на най-горещото лято от три десетилетия, продължава битката с бушуващите пожари. Най-тежко е положението на остров Евия, източно от Атина. Премиерът Мицотакис каза днес на правителствено заседание, че целта е по-бързо да приключи оценяването на щетите, за да започне изплащането на компенсации на пострадалите.

За жителите на остров Евия шести ден кошмарът не свършва. Лумналите пламъци не стихват, димът изпълва небето над райското кътче. 650 пожарникари се борят за овладяването на пожара. Доброволци отчаяно се опитват да им помогнат с каквото имат под ръка.

За местните хора остава само да напуснат домовете си в северната част. Мина е бременна и има малко дете. Тя е от евакуираните с ферибот.

"Беше като филм на ужасите, не мога да го опиша. Казваш си - добре - това е само филм, но не, това не е само филм, това е истина, действителността, в която сме през последната седмица. И не знаеш кога ще свърши - днес, утре, след пет дни", разказа Мина.

Много държави изпратиха помощ на Гърция. Кадри от руски самолет показват страховитите мащаби на пожара в Олимпия.

Заради гъстия дим много щъркели, които трябва да отлетят на юг, губят ориентация и падат на земята. Природозащитници събират оцелелите.

"Трябва да отлетят за Африка, затова ги оставяме по маршрута на ятото, за да могат да се присъединят", обясни председателят на организация за защита на животните Мария Ганоти.

Повечето от тези животни, като костенурките, вероятно ще умрат, защото са вдишали отровен дим.

Междувременно видео от района на град Ичмелер до Мармарис в Турция показва мащаба на опустошението след горските пожари - на мястото на гъстата иглолистна гора са останали овъглени хълмове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 швейцарски крави се бориха за титлата "Кралицата на Матерхорн"
100 швейцарски крави се бориха за титлата "Кралицата на Матерхорн"
Ще има ли подкрепа за проектокабинета на "Има такъв народ"?
Ще има ли подкрепа за проектокабинета на "Има такъв народ"?