НОВИНИ

Заразените с COVID-19 деца у нас са над 16% от всички нови случаи за деня

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:10, 09.08.2021
9760
Чете се за: 04:15 мин.
Здраве
Слушай новината

Под 3000 са децата между 12 и 17 години, които са напълно ваксинирани срещу коронавирус у нас към днешна дата. Същевременно броят на заразените деца расте - само за седмица те са 434.

Първоначалните симптоми наподобяват останалите вирусни инфекции - повишена температура, кашлица, повръщане и все по-рядко загуба на обоняние и вкус.

Четвъртата вълна вече започва да се усеща в болниците. В момента у нас са хоспитализирани малко над 1000 души, като броят им нарасна с 300 само за малко повече от седмица.

За последните 7 дни на ден с положителен тест за Ковид са средно по 62 деца. Това означава, че над 16% от всички заразени за деня са деца.

"Постепенно се покачва броят на болните. С всеки изминал ден имаме все повече и повече пациенти. И възрастни, и деца", каза началникът на Ковид отделение в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" д-р Тома Томов.

Поискахме информация от здравното министерство колко са децата, които в момента боледуват от Ковид и колко от тях се лекуват в болница заради по-тежкото протичане на инфекцията.

В отговора до нас не открихме такава информация.

В Инфекциозна болница в столицата в момента се лекуват 4 деца с Ковид. По време на пика на предишната вълна броят им не е надвишавал 6.

"Най-малкото е на 7 месеца и едно най-голямото е момиченце на 9 години", каза началникът на Ковид отделение в СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" д-р Тома Томов.

Според изчисленията на математика Лъчезар Томов ръст на случаите в последно време има във всички възрастови групи, но при децата е най-бърз. Нели Вълчева от Русе е довела внучето си за преглед при личния лекар.

"Аз мисля, че от градината, той ходи три дена на градина и на четвъртия вече вдига температура и сега вирус ли, какво е", каза Нели Вълчева.

Температура, запушен нос, болки в гърлото, повръщане и главоболие са сред типичните симптоми на Делта варианта. Загубата на вкус и обоняние вече не се среща често.

"В момента много трудно се отличават, тъй като проявите на Ковид не са типични като за миналогодишната инфекция и са по-различни, затова се съмняваме и всеки един симптом, който продължава по-дълго", каза педиатърът д-р Валентина Неделчева.

Една от причините за сравнително резкия скок на заразените според вирусолога от БАН Радостина Александрова е по-бързото разпространение на вируса този път - Делта вариантът е два пъти по-заразен е от първоначалния.

"Ако образно кажем, че той се е разпространявал като пешеходец, следващата мутация, която се появи през март миналата година и вече през лятото беше доминираща, там вече е бил на ролкови кънки. След това английският вариант буквално го е качил на колело, а пък Делта вариантът го е качил на кола", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По данни на Столичната здравна инспекция София разполага с две интензивни ковид легла за деца - в болница "Пирогов". В най-тежкия момент на предишната вълна, болницата имаше възможност да осигури едва 10.

От здравното министерство на въпроса ни колко са интензивните легла за деца в страната - уточняват, че дете с нужда от интензивно лечение, ще се лекува в структура по интензивно лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания наложи санкции на Беларус. Лукашенко: Задавете се с тях!
Великобритания наложи санкции на Беларус. Лукашенко: Задавете се с тях!
Изследват за бяс ротвайлера, нападнал хора в Долна Оряховица
Изследват за бяс ротвайлера, нападнал хора в Долна Оряховица