НОВИНИ

България е на 19-то място по златни медали на глава от населението

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:46, 09.08.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Общество
Слушай новината

Още един щрих към доброто ни представяне на Олимпиадата в Токио. България е на 19-то място по златни медали на глава от населението благодарение на каратистката Ивет Горанова, боксьорката Стойка Кръстева и ансамбъла по художествена гимнастика. Така в това класиране страната ни се нареди пред САЩ, Китай, Япония, Русия, Франция и Германия.

Успехът на България се дължи на достойното представяне на жените. Никой не може да отрече, че те са тези, които изнесоха тази олимпиада. Но безспорен факт е, че треньорите и на Стойка Кръстева и на Ивет Горанова са мъже и без тях те нямаше да постигнат категоричните си победи.

Стойка Кръстева първо пред БНТ след завръщането ѝ: Имало е моменти, в които ми е идвало да се откажа

"Заедно се мотивирахме и заедно се надъхвахме, за да прескочим тези преломни моменти на голямата умора и болка по време на подготовката", каза треньорът на Стойка Кръстева Борислав Георгиев.

"Разковничето е един уникален екип, вие виждате нас, но зад нас стоят още други хора.
Сигурна съм, че нито един друг състезател в тази категория в бокса не си е причинил това, което ние си причинихме като тренировъчен план", каза златната медалистка Стойка Кръстева.

Още преди Стойка да вземе златен медал от Олимпиадата интересът към бокса в България расте. След огромния успех желаещите ще станат още повече. Условията за тренировки, макар и бавно също се подобряват и това вещае добро бъдеще на цялата бокс гилдия у нас.

"Надявам се бокса да тръгне и да се върне там, където му е мястото, сред най-силните в света", каза Борислав Георгиев.

"И аз съм сигурна, че от днес нататък много от децата ще поемат по някакъв път в спорта, ще изберат нещо и ние ще им бъдем мотивация да станат като нас", каза Ивет Горанова.

Така че освен бум на боксьори и каратисти, спокойно можем да очакваме и още големи звезди и в художествената гимнастика. Спорт в който България има 70-годишни традиции и успехът не е изненада.

"Това е един огромен успех, тъй като тези момичета сътвориха история в нашия спорт, просто сме малко разочаровани, защото наистина е важно да уважаваш противника, както ние го правихме през всичките тези години", каза генерален секретар на българската федерация по художествена гимнастика Росина Атанасова.

Златните ни момичета обявиха, че това е последната им Олимпиада, затова и в залата вече са избрани нови 15, от които ще бъде селектиран нов, но отново "златен" отбор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследват за бяс ротвайлера, нападнал хора в Долна Оряховица
Изследват за бяс ротвайлера, нападнал хора в Долна Оряховица
Велислав Минеков и Кирил Петков с нова концепция за "Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство"
Велислав Минеков и Кирил Петков с нова концепция за "Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство"