НОВИНИ

Хиляди поляци се обявиха в защита на свободата на словото

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:49, 11.08.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

В цялата страна имаше демонстрации срещу проектозакон, който според някои - ще ограничи и заглуши критична спрямо правителството телевизия.

Многохилядни протести в столицата Варшава и още 80 града. Възгласи "Свобода за медиите" и плакати "Ръцете долу от TVN". Причината за вълненията е законопроект, който забранява на компании извън ЕС да притежават контролен пакет в полски медийни компании.

Това би нанесло удар на американска корпорация, която притежава дялове в мрежа канали, сред които новинарския Ти Ви Ен 24, който има вечерна емисия новини, гледана от милиони зрители. Лицензът на популярния новинарски канал изтича на 26 септември.

"Ако това се случи, ще настъпи партийна пропаганда. Това ще бъде краят - няма да има демокрация, нито свобода на словото, нищо!", коментира участничка в протеста.

Според управляващата партия "Право и справедливост" текстът цели да спре страни като Русия и Китай да имат контрол в полски медии.

Опозиционната "Гражданска платформа" и лидерът ѝ Доналд Туск обаче са на мнение, че управляващите се опитват да се върнат към комунистическия модел и свободните медии трябва да се бранят, защото са стълб на демокрацията.

Миналата седмица двупартийна комисия в Конгреса на САЩ изрази безпокойство от състоянието на медийната свобода в Полша, независимото правосъдие и върховенството на закона в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките до 16 години загубиха драматично от Гърция
Баскетболистките до 16 години загубиха драматично от Гърция
Под 14-дневна карантина ще бъдат пътниците, пристигащи от България в Израел
Под 14-дневна карантина ще бъдат пътниците, пристигащи от България в Израел