НОВИНИ

В село Баня протестират заради неизградена канализация преди ремонт на улица

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 11.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Регионални
Слушай новината

Жители на курортното село Баня излязоха на мирен протест с искане за изграждане на канализация на главната улица на селото. От общината са започнали ремонт на пътната настилка, но канализация така и не е изградена.

Канализацията на улица "Неофит Рилски" в село Баня е изградена само в определен участък. За оставащите 130 метра, не е достигнало финансиране. Заради това хората използват канализация, която сами са изградили преди около половин век. Освен стара, тя е и доста проблемна.

"Запушва се, имаме малък канал, където се запушва, прави ни проблеми, мазетата се пълнят. Мирисът от лятно време 35 - 40 градуса, канализацията ни е метър и половина. Над 4 - 5 пъти се запуши, копаем ръчно, с арматура почистваме и просто не може да се разкопае", казват жители на село Баня.

Притесненията на хората са, че след като веднъж улицата се асфалтират, обещанието за изграждане на отходен канал няма да бъде спазено или пък ще се наложи да се копае наново.

"Това са обещания, имаме и писмено и отговор от господин Герчев, че ще се прокара и кога, когато настъпи удобен момент, е от този по-удобен момент здраве му кажете", казва жителка на село Баня.

"Така направиха 2010 г. само асфалтираха цялата улица, от центъра до тук я асфалтираха и 2011 г. я разкопаха, за да направят водопровод и канализация", казва жител.

Кметът на Разлог вече се е срещал с протестиращите, като им е обяснил, че обещаната канализация ще бъде изградена.

"Проектът е от 2008 г. от ПУДОС, където са финансирани участъци от канализация, тоест това са разделени на 3 участъци, двата участъка бяха финансирани, третият не беше. Не мога да коментирам поради какви причини явно предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда е имало други приоритети, така че след като сега АПИ започнаха да го ремонтират този участък с наши средства и от ВиК ще го направим, това е казано още в неделя и не мога да разбера реакции, все пак това, което е уточнено и е казано и ще се извърши", каза кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.

Протестиращите са категорични, че докато не видят конкретни действия няма да допуснат полагане на асфалт.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без решение след първия председателски съвет, викат и конституционалисти
Без решение след първия председателски съвет, викат и конституционалисти
Надал се отказа от участие в Торонто
Надал се отказа от участие в Торонто