НОВИНИ

Преструктурират общинските болници в Пловдив заради COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 11.08.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив преструктурират общински болници с готовност да приемат пациенти от четвъртата ковид вълна. Отново се разкриват допълнителни легла, оборудват се отделения с медицинска апаратура, правят се графици на лекари и медицинския персонал. На всички лечебни заведения са дадени указания за подготовка и са извършени проверки за дезинфектанти и лични предпазни средства.

Пловдив се подготвя да посрещне нова ковид вълна. Две общински болници имат капацитет да разкрият допълнителни легла и да преструктурират отделения, за да приемат по-голям брой пациенти. Здравните специалисти са обезпокоени - "Делта" вариантът на коронавируса е бърз и опасен и се разпространява с драматична скорост. Осемте ковид зони в лечебните заведения в града не са спирали работа дори и през месеците на облекчени мерки, а във всички ДКЦ-та и кабинетите на РЗИ продължава ваксинирането.

Общинският COVID център в Пловдив отново действа в режим на пандемична обстановка. Работното време е удължено. Правят се тестове за коронавирусна инфекция, а положителните случаи се насочват за лечение.

"Навлизаме в четвърта вълна на COVID-19 и затова преструктурирахме ваксинационния център в ковид център", каза д-р Валентина Костуркова – управител на 2 ДКЦ в Пловдив.

Въпреки че лекарите разполагат с ваксини, ковид имунизацията във 2 ДКЦ е затруднена и желаещите се пренасочват към кабинетите на РЗИ.

"Ние не сме включени в електронния регистър, което затруднява ваксинационния процес", обясни д-р Костуркова.

В общинския ковид център има нужните медикаменти, облекло и дезинфектанти. Дежурства тук дава и офталмологът д-р Радостина Господинова, която е забелязала, че понякога инфекцията протича с вирусен конюнктивит.

"При всички случаи на такъв конюнктивит в кабинета насочвам пациентите и това е много удобно и лесно, че имаме такъв кабинет към ДКЦ-то, кабинет за диагностика. Ако е ковид, съответно терапията е по-различна и се насочва към лечение на ковид", обясни д-р Господинова.

140 допълнителни легла за ковид пациенти могат да бъдат разкрити отново в двете общински болници – "Свети Мина" и "Свети Панталеймон", както и в комплексния онкологичен център.

"Свети Мина" има изградена нова кислородна инсталация със 123 точки, екипа и хората, които работиха на първа линия, могат да заработят за няколко часа отново в тези отделения и да бъде възстановен приемът", каза Калин Калинов от дирекция "Здравеопазване" - община Пловдив.

От общинския кризисен щаб обясниха, че предложения за затягане на мерките ще се правят с особено внимание и с баланс, така че хората да живеят нормално, а бизнесът да функционира.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателският съвет реши как да приключи процедурата с първия мандат
Председателският съвет реши как да приключи процедурата с първия мандат
Серина Уилямс се оттегли от Синсинати
Серина Уилямс се оттегли от Синсинати