НОВИНИ

Работодателите искат ДАНС да разследва търговията с ток, готвят се за протест пред БЕХ

Николай Минков
от Николай Минков
12:30, 11.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Работодателските организации ще сезират ДАНС за рекордно високата цена на борсовия ток, съобщи в "Денят започва" по БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Вчера бизнесът поиска оставките на всички шефове на държавната енергетика, обвиниха БЕХ в умишлено създаден дефицит, а ЕСО, че е присъединил българския енергиен пазар към скъпия гръцки.

Днес 1 мегават се продаваше на борсата за 285 лв., в следобедните часове надхвърли 300. Работодателите негодуват, защото според определените от КЕВР референтни цени за свободния енергиен пазар токът трябва да се продава около 119 лв. за мегават. Бизнесът заподозря борсата в спекула, обвини Българския енергиен холдинг, че не се е разпоредил за включване на допълнителни мощности, които да преодолеят дефицита на свободния пазар. От БЕХ заявиха за БНТ, че по закон нямат такива правомощия. Работодателите заявиха, че готвят ефективни протести пред БЕХ и заявиха, че подават сигнал до ДАНС и МВР с искане за разследване на свободната търговия.

Работодателите заплашиха с ефективен протест, ако не бъдат изпълнени исканията им за оставки на шефовете на държавната енергетика и не бъде овладян скокът в цената на борсовия ток.

"Ние няма да блокираме кръстовища, не искаме да създаваме излишно напрежение и затруднение за хората. Ще блокираме Българския енергиен холдинг, защото там е заровено кучето и в дъщерните му дружества", обясни Васил Велев.

От БЕХ отхвърлиха обвиненията, че не са разпоредили включване на допълнителни мощности за производство на ток миналата седмица, когато при борсов дефицит електричеството скочи до 400 лв. за мегават. Изпълнителният директор обясни, че по закон холдингът не може да заповяда на елекроцентралите да произвеждат повече.

"Българският енергиен холдинг няма право да се меси в търговската част на дружествата и това е направено нарочно заради господстващо положение на БЕХ-група. Имаше образувано дело срещу България именно в тази посока. Заради това холдингът е финансов холдинг и няма право да се меси в търговията на дружеството. На това отгоре към момента всички работят на пълен капацитет", каза Валентин Николов.

Работодатели искат оставки в енергетиката, недоволни от цената на борсовия ток

Работодателите поискаха специалните служби да влязат в държавната енергетика.

"Има оферти на борсата, които са абсолютно немислими. Те не са направени да се изпълнят, те са направени, за да се манипулира борсата. Ние предупредихме, че не трябва да се свързваме със скъпия гръцки пазар, преди да сме се свързали с евтиния европейски чрез Румъния", каза още Васил Велев.

От Енергийния системен оператор обясниха защо все още няма обединение на българския и румънския пазар на ток.

"Два големи борсови европейски оператора забавиха реализацията на междинния проект за обединение на границите на Австрия, Унгария, Чехия, Германия и Полша. И поради тази причина се забави реализацията на българо-румънския проект. Обединението на българо-гръцката граница се случи съгласно предварително одобрения и съгласуван с всички евроинституции график за изпълнение на пътната карта на проекта", каза Ангелин Цачев.

Според БЕХ причината за кризата са рекордните жеги и свръхпотреблението на ток в региона.

"Най-големият проблем на България в момента, защото имаме огромен износ, е безлимитното търсене на ел. енергия - т.е. всеки търси, независимо каква е цената. Безлимитност се иска и от нашите производители да запълнят дефицита в региона, а не в България", коментира Валентин Николов.

Заради рекордните цени на тока за бизнеса още на 6-и август КЕВР е започнал разследване на борсовата търговия. От регулатора са поискали обяснения от ТЕЦ "Марица изток 2", ЕСО и Енергийната борса, които трябва да бъдат представени в срок от 10 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Рила е пресечен
Пожарът в Рила е пресечен
Председателският съвет реши как да приключи процедурата с първия мандат
Председателският съвет реши как да приключи процедурата с първия мандат