НОВИНИ

Вероятно човешка небрежност е предизвикала пожара в Рила

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 10.08.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Гори районът на Мусаленската пътека под хижа Ястребец в Рила. Пожарът се намира в изключително трудно достъпен скалист терен на височина около 2100 метра. Горят клек и единични смърчови дървета. Овладяването на огъня ще бъде изключително трудно, казаха от Югозападното държавно предприятие, най-вече заради недостъпния терен.

Сигналът е подаден малко след 15.00 ч., като на място вече са изпратени около 25 служители от Югозападното държавно предприятие, горски служители и пожарникари, които се опитват да локализират огъня.

В гасенето се включват и военните, военен хеликоптер "Кугар" от авиобаза "Крумово" е излетял малко след 17.00 ч., вече е направил обход и полива терена с вода, за да помогне в гасенето. То най-вероятно ще продължи и утре, като от Югозападното държавно предприятие са подготвили около 50 души, които ще се качат в труднодостъпния терен.

Огънят е тръгнал около туристическа пътека, затова се предполага, че отново става въпрос за човешка небрежност, която е предизвикала и пожар. Огънят е близо до Национален парк Рила, но все още не е достигнал границите му. Опасно ще стане, ако достигне боровата гора в района.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът за БНТ: Все още ни е трудно да повярваме
Ансамбълът за БНТ: Все още ни е трудно да повярваме
Отказана подкрепа: Как се стигна до решението на ИТН?
Отказана подкрепа: Как се стигна до решението на ИТН?