НОВИНИ

Председателският съвет реши как да приключи процедурата с първия мандат

президентът пристъпи следващ ход докато категорична позиция обясни проф емилия друмева
bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 11.08.2021 (обновена)
5282
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание ще приключи процедурата с първия мандат, като гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер. Това стана ясно от думите на Мая Манолова след втория председателски съвет, който беше свикан днес в опит да се намери решение за излизане от създалата се ситуация.

"След като чухме експертите на президентството и всички парламентарни групи се обединихме около решението да бъде приключена ясно и недвусмислено конституционната процедура като бъде внесен проект за решение, който ще бъде гласуван утре в пленарна зала. Който ще отчете и фактическата обстановка, че кандидатът за премиер министър по лични причини е оттеглил своята номинация", обясни Мая Манолова.

Тя поясни, че Народното събрание ще гласува "за". По думите ѝ няма хора, които да настояват някой да бъде избран за премиер министър при положение, че самият той не желае.

"Стигна се до абсурдна ситуация, но може ли Конституцията да предположи, че 24 часа преди гласуването премиерът ще се откаже да бъде премиер", заяви още Манолова.

По думите на Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" се е приело решението, което практикуващите юристи са изразили още сутринта, че "трябва да има краен акт на събранието и той трябва да бъде решен и гласуван и това трябва да стане в зала с дебати"

"Това ще стане утре сутринта, вероятно като първа точка от дневния ред, за да можем да подготвим проект за решение и той да бъде максимално грамотен", каза Хаджигенов.

"Актът на президента е краен, стабилен и оттук нататък топката е при нас. Това е нашият акт и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това, което трябва да направи събранието, за да финализира процедурата. Този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно, той затова е прецедент, защото той създава ново право", каза още той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че са взели решение да има проект, който да разгледа Народното събрание, защото съгласно чл. 86 на Конституцията Народното събрание може да вземе решения, да гласува закони, да гласува декларации или да прави обръщения. Тя също потвърди, че актът при всички случаи трябва да бъде проект на решение, който ще се гласува и ще бъде точка първа от дневния ред за пленарната програма утре.

"Към този момент имаме следните факти - издаден указ на президента, обнародван, внесен в НС, който е стабилен акт спрямо конституцията. От друга страна имаме изявление на кандидата за министър-председател, че вече не желае да е кандидат на партията мандатоносител", каза Атанасова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателите искат ДАНС да разследва търговията с ток, готвят се за протест пред БЕХ
Работодателите искат ДАНС да разследва търговията с ток, готвят се за протест пред БЕХ
Преструктурират общинските болници в Пловдив заради COVID-19
Преструктурират общинските болници в Пловдив заради COVID-19