НОВИНИ

Международен скандал: Концерт на българско клавирно дуо без ефир в Германия

bnt avatar logo
от БНТ
13:12, 11.08.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Култура
Слушай новината

Международен скандал в музикалните среди. Концертът на световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров от фестивала “Варненско лято” няма да бъде излъчен в Германия. Първоначално той е бил предложен на Евровизия, по-късно обаче отпада от списъка със събития, за които има договор да бъдат записани от Българското национално радио и предоставени за радиообмен.

Близо четвърт век пианистите Аглика Генова и Любен Димитров покоряват световните сцени. Тази година клавирното дуо е поканено от маестро Минчо Минчев да участва във фестивала “Варненско лято” с майсторски клас и концерт.

Аглика и Любен разказват, че концертът е предложен на международния радиообмен EBU от ръководство на “Варненско лято” и е трябвало да бъде записан от националното радио. Още през месец май към него интерес проявяват 10 радиостанции. Програмират го и го публикуват в радиотелевизионните справочници.

"В началото тези записи са били предложени на EBU, хората ги купуват, заявяват тяхното излъчване, защото след като някой предлага нещо, те предполагат, че този някой – БНР, съответно и фестивала “Варненско лято” ще имат или планират конкретно то да бъде записано", каза Любен Димитров.

Две седмици преди концерта обаче става ясно, че той няма да бъде записван, нито предлаган в системата на EBU. Артистичният директор на музикалния фестивал “Варненско лято” Марио Хосен беше намерен за коментар едва 22 дни след неприятната случка като обясни, че приоритет имат концертите от основната фестивална програма и уточни, че договор за авторски права с клавирното дуо не е подписван.

“Какви интереси има АРД и към кого ги е отправило, към БНР или към дуото, това до нас не е стигнало. А обикновено тези големи радиа сключват договор месеци предварително и без да има договор не поемат каквито и да било инициативи. Ние договор сключен за този запис нямаме”, каза Марио Хосен.

Все пак концерт на Аглика Генова и Любен Димитров ще прозвучи в ефира на международните радиостанции. Записите обаче ще бъдат не на Българското, а на Полското национално радио и не от фестивал “Варненско лято” , а от известния “Шопенов фестивал”.

Репортер: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно горещо време и днес
Опасно горещо време и днес
Главен комисар Николай Николов: Обстановката с пожарите в страната се нормализира
Главен комисар Николай Николов: Обстановката с пожарите в страната се нормализира