НОВИНИ

Какво ще се случи с втория и третия мандат? (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:15, 11.08.2021
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ГЕРБ ще номинира Даниел Митов за премиер и ще обяви кабинет пред медиите, но ще върне мандата. А БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" поискаха програмен кабинет с времеви диапазон най-малко 6 месеца. Политическите им декларации съдържаха призиви за диалог, но изключиха преговори с ГЕРБ и ДПС.

"Има такъв народ" отправи обвинения към партиите на протеста за това, че не могат да ги учат на парламентаризъм с лицемерие и очаквания за постове и влияние. Това е и мотивът им да отказват да подкрепят третия мандат при когото и да отиде.

"Предатели не се подкрепят, а иначе отговорността е тяхна. Имаше възможност за кабинет, те пращат, те можеха да се държат партньорски, а се държаха като предатели", каза Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов: С предатели човек не може да е партньор

От Централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че партията ще върне втория мандат за съставяне на правителство, но преди това ще представи кабинет.

"Ако дойде нашият ред да получим мандата, ще предложим на парламентарната група Дани Митов за премиер и ще представим отпред пред президентството състав на кабинет, за да могат хората да сравнят това, което предлагаме ние, с всички останали", заяви лидерът на ГЕРБ.

Партията на Борисов смята, че нещата можело бъдат различни, ако били дошли при тях да кажат: това са политиките, какво бихте подкрепили, можело да им предложат сериозни и отговорни хора. Дадоха да се разбере, че няма да подкрепят кабинет с третия мандат.

"Добрият изход е да сменят тона, да седнат да се разберат и да се възвърне нормалната политическа практика на управляващи и опозиция. Без 61, от 240 като ги извадиш, всички останали могат да се събират и да правят каквото искат", допълни Борисов.

Борисов: Ще представим проектокабинет и веднага ще върнем мандата

От БСП направиха заявка за принципен, държавнически разговор, за да се състави правителство, което да удължи работата на това Народно събрание, което да реши важни за хората проблеми.

"Третият мандат е кризисен, но е и възможност, възможност да решим всички тези проблеми, за които говорих в началото. Възможност да дадем тази стабилност на държавата и сигурност на хората. За съжаление, уважаеми колеги, от вчера отново започнахте да налагате разделителни линии. Не го правете, защото това минира възможности за България", коментира Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Третият мандат е критичен

Още вчера "Демократична България" заявиха, че трябва да продължат разговорите с "Има такъв народ" за подкрепа на правителство с третия мандат.

"Просто изисква колегите от "Има такъв народ" да разберат, че трябва да има разговори, трябва да има преговори, както се прави в парламента. Все още се надявам, че здравият разум ще надделее там. Ако ме питате какво ще стане, ако не се реализира третият мандат, то Конституцията го казва - избори", обясни Христо Иванов.

Христо Иванов: Ние дадохме формула, колегите от ИТН да разберат, че трябва да има разговори

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" призоваха да се спре с шоуто и да не се държат като на махленска сбирка. Искат кризисен кабинет, стъпил на основата на професионалисти и от служебния кабинет.

"Ние ще положим усилия, нашата парламентарна група, за да се сформира правителство с третия мандат, независимо на кого ще бъде даден той. Управление против кризата и в интерес на българските граждани", каза Мая Манолова.

Манолова: Трябва да започнем нормален диалог без опити за доминация и налагане на диктат

ДПС отправиха критика към партиите, че отново са се съсредоточили в анти ДПС говорене. Очакват диалог и толерантно поведение.

"Политическите партии да си вземат поука, да загърбят егоизма си. Да седнат и да определят националните приоритети, да разговарят за политики. Забравете за политическия реванш, който търсите. Забравете за разделението и омразата, бъдете на висотата на своите отговорности и работете за България", заяви Мустафа Карадайъ.

Мустафа Карадайъ: Ние имаме много ясна позиция, когато има ситуация за гласуване

Кога президентът ще връчи третия мандат и на кого - предстои да се разбере.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шпионски скандал: Арестуваха британец в Берлин, предавал данни на Москва
Шпионски скандал: Арестуваха британец в Берлин, предавал данни на Москва
Слави Трифонов: Ние сме свободни и само такива можем да влезем във властта и да управляваме
Слави Трифонов: Ние сме свободни и само такива можем да влезем във властта и да управляваме