НОВИНИ

Конституционната процедура с първия мандат ще завърши с акт на Народното събрание

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 11.08.2021
Чете се за: 08:30 мин.
Политика
Слушай новината

Парламентът ще гласува утре решение, с което да излезе от сложния юридически казус с номинацията на Пламен Николов за премиер от името на "Има такъв народ", издаденият указ от държавния глава, с който предлага кандидатурата му на депутатите и вчерашното решение на Николов да се оттегли по лични причини, което той направи с писма, депозирани в президентството и Народното събрание.

До решението се стигна след два поредни председателски съвета в Народното събрание. На първия в 8.15 ч. сутринта ръководствата на парламентарните групи на политическите партии в парламента и председателят на НС Ива Митева не стигнаха до единодушно решение в чии ръце е топката - в тези на президента Румен Радев или пък в парламента.

Опасност от сериозна конституционална криза - така депутатите определиха ситуацията след заседанието. На втория председателски съвет, на който беше поканена и секретарят по правните въпроси на държавния глава проф. Емилия Друмева, обаче се стигна до единодушно решение.

Председателският съвет реши как да приключи процедурата с първия мандат

След поредица от противоположни мнения на експерти конституционалисти вчера и днес за това каква трябва да бъде ролята на държавния глава в този сложен казус проф. Емилия Друмева обяви, че след като вече има издаден президентски указ с предложение депутатите да изберат Пламен Николов за премиер, процедурата е вече в ръцете на Народното събрание.

"Със сигурност парламентът ще намери начин да определи по правно обвързващ начин, че конкретната процедура в Народното събрание в този етап относно първия мандат е приключила неуспешно", заяви проф. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на президента.

Това ще позволи да се премине към връчването на втория мандат, обясни още Друмева.

Трябва да има краен акт на парламента, да има решение, което да бъде гласувано, обясни и адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" след председателския съвет.

"Трябва да има краен акт на Народното събрание, да има решение, което да бъде гласувано", обясни Хаджигенов. Това ще стане в пленарната зала с дебати. Актът на президента е краен, стабилен, топката е при нас. Това е нашият мач и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това, което трябва, за да се финализира процедурата", каза юристът.

Хаджигенов предупреди, че този прецедент трябва да бъде изигран правилно, за да има устойчив правен акт.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ, обясни, че председателският съвет е потвърдил мнението на ГЕРБ от сутринта, че едно писмо с волеизявление на Пламен Николов не е достатъчно и трябва задължително да има акт на Народното събрание, за да може да се завърши конституционната процедура и след това президентът да връчи втория мандат.

"Взехме решение, че ще има представен в пленарна зала проект на решение за това, че се приема волеизявлението на кандидата за премиер, който оттегли желанието си да бъде номиниран", обясни Атанасова.

Според нея народните представители трябва да се обединят около това да приемат решението на Николов, защото волята е лична и тя трябва да бъде зачетена. Атанасова припомни, че вече има произнасяне на Конституционния съд по подобен казус отпреди години, когато НС отхвърли една подадена оставка и тази лична воля трябва да бъде зачетена, за да приключи нормално процедурата по първия мандат. Дебати по това решение ще има, но не и гласуване на проектосъстава на кабинета на ИТН, защото това без премиер става по думите ѝ безпредметно.

Именно заради притеснения на "Има такъв народ", че Народното събрание може да гласува да не приеме оставката на Николов и да го направи премиер насила от ИТН били решили, че не искат гласуване, обясни Николай Хаджигенов.

"Това е в рамките на забавното, което е изцяло по тяхната част, не е сериозно някой да бъде направен насила премиер. Оказа се, че го мислят сериозно и макар и трудно, успяхме да ги убедим, че това няма да се случи", поясни той.

Парламентарният шеф Ива Митева също първоначално е била против това, че е необходимо Народното събрание да гласува решение, но впоследствие се съгласила.

"Да, указът на президента е стабилен акт, да той е в Народното събрание, но след като има заявена воля и оттеглено съгласието, смятам, че беше достатъчно едно писмо от председателя на НС до президента, с което аз го уведомявам и констатирам това обстоятелство. И няма да има дебат. Факт е, това не е правено, да, прецедент е, но затова е прецедент, за да се вземе най-правилното и вярно решение, затова смятам, че и с писмо беше абсолютно достатъчно", обясни председателят на парламента Ива Митева.

Каква е конституционната процедура след оттеглянето на проектокабинета на ИТН?

След окончателното становище на председателския съвет, че решение ще има и то ще бъде дебатирано и гласувано, Тошко Йорданов обясни от парламентарната трибуна защо от "Има такъв народ" нарекоха партиите на протеста предатели и взеха решение да не внесат проектокабинета в пленарна зала.

"Христо Иванов заяви в нашата стая парламентарната, пред пет човека, че той трябва да одобри всеки премиер, който бъде предложен и всеки един от министрите, в противен случай губим подкрепата. Ако това не е кадруване - аз съм баскетболист, висок три метра. А Мая Манолова ми каза "обещайте му каквото иска на Христо Иванов и не го изпълнявайте".

Тошко Йорданов заяви и готовността си да се яви на детектор на лъжата, че казва истината. Отговорът на Христо Иванов и Мая Манолова не закъсня.

"Аз стоя зад думите си, че ако искате да гласуваме за правителство, излъчено от вас, е редно преди това да съгласуваме хората. Това не означава, че ние трябва да имаме право на вето върху това и аз изрично ви го казах. Ако сте честен и ще ходите на детектор на лъжата, не е зле и това да кажете", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

"Ако исках да сляза на вашето ниво, щях да кажа по какъв начин господин Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София и срещу какво", отговори и Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Разговорите между партиите да се водят публично пред медиите, за да е ясно за всички кой какво е казал, а не по кьошетата, какъвто "бил маниерът на ИТН", настоя още Манолова.

БСП и ДПС не коментираха решението на председателския съвет за гласуването утре.

Проекторешението и дебатите по него е първа точка в утрешния дневен ред на Народното събрание от 9.00 ч.

По темата работи: Екип на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Ние сме свободни и само такива можем да влезем във властта и да управляваме
Слави Трифонов: Ние сме свободни и само такива можем да влезем във властта и да управляваме
Румен Радев свиква в понеделник заседание на КСНС
Румен Радев свиква в понеделник заседание на КСНС