НОВИНИ

Каква е конституционната процедура след оттеглянето на проектокабинета на ИТН?

каква конституционната процедура оттеглянето проектокабинета итн
bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 11.08.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Безпрецедентен политически ход постави въпросителни пред Конституцията. Кандидатът за премиер оттегли кандидатурата си в условията на внесен в Народното събрание с Указ на президента изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Какви са възможните ходове на президента и парламента?

"Не сме били изправени пред подобен казус, но няма нищо страшно. Конституцията, въпреки че е толкова кратка, е предвидила почти всеки един възможен сценарий. В този случай възможните опции са две. От една страна може Народното събрание да гласува кандидата за министър-председател, съответно да го одобри или не. Ако той впоследствие не предложи състав на Министерски съвет, мандатът да не е успешен. Може и да се случи това, което направиха от „Има такъв народ“ и техния кандидат Пламен Николов, а именно – да отправи едностранно волеизявление до президентството и Народното събрание, че оттегля своята кандидатура – така, както без кандидат за министър-председател не можем да имаме правителство", обясни в "Денят започва" д-р Симона Велева, експерт по Конституционно право.

"Има нещо особено – самият Пламен Николов взе проучвателния мандат от президента, съответно върна папката с кандидатите за министри. До самото гласуване може да се прави разместване на всеки един от министрите. Президентът не е обвързан от състава на правителството, което се предлага. И в самия указ фигурира името единствено на самия Пламен Николов. Това е възможен сценарий, макар и не най-желаният", посочи тя.

Оттук нататък президентът следва да връчи мандата на кандидата за министър-председател на втората политическа сила – парламентарната група на ГЕРБ-СДС, които отново имат една седмица, в която могат да съставят или предложат кабинет, който да бъде гласуван в Народното събрание, обясни експертът.

"Аз много се надявам, че те ще покажат уважение към самата Конституция – така, както направиха на изборите на 4 април, ще излъчат свой кандидат за министър-председател, който поне да върне да самия мандат", каза д-р Симона Велева.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Василева: Партиите никога не са искали споразумение с ИТН
Виктория Василева: Партиите никога не са искали споразумение с ИТН
Временно спират водата в части от кв. Лозенец и ж.к. "Студентски град"
Временно спират водата в части от кв. Лозенец и ж.к. "Студентски град"