НОВИНИ

Енергийният министър обясни кризата с тока на борсата пред НС

Николай Минков
от Николай Минков
12:16, 13.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Застрашена ли е енергийната сигурност на България заради рекордния скок при борсовите цени на тока и какво е финансовото състояние на "Булгартрансгаз"? На тези въпроси отговаря министърът на енергетиката Андрей Живков, по време на парламентарно изслушване.

Служебният министър заяви, че неговото ведомство е направило всичко необходимо, за да бъдат включени всички мощности от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и в момента той работи с 8 мощности.

Забавянето на включването на допълнителните мощности министърът обясни с липса на адекватна реакция от страна на БЕХ и нуждата от технологично време.

Аз не съм съгласен, че Министерство на енергетиката детонира бомби, защото има много бомби, които са заложени преди това, и те сами се детонират във времето. Магия не се е случила, просто имаше активна комуникация между екипа на Министерство на енергетиката, подчертавам, и ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2". Включването на блоковете не стана с темпа, с който трябваше да се случи, той стана забавено, обаче това е една инерция на работа, която е наследена. ТЕЦ "Марица Изток 2" е свикнал да работи на гарантирани количества със заповеди и да не се интересува и да не се задълбочава в тенденциите на пазара. Никога не съм казвал, че блоковете изискват технологично време, за да се включват. Мениджмънтът има нужда от технологично време, защото досега не е работил на пазарен принцип, каза Андрей Живков, служебен министър на енергетиката.

Днес от Асоциацията на организациите на българските работодатели изпратиха сигнал до Главната прокуратура, Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Национална сигурност", ГДБОП и Комисията за защита на конкуренцията заради високите цени на тока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи от "Автомагистрали - Черно море" блокираха участъци от "Хемус" и "Тракия"
Протестиращи от "Автомагистрали - Черно море" блокираха участъци от "Хемус" и "Тракия"
Президентът проверява охраната на границата
Президентът проверява охраната на границата