НОВИНИ

Президентът ще насрочи нови консултации с партиите

Александър Марков
от Александър Марков
14:57, 13.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев обвърза връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство с актуализацията на бюджета. Това се разбра от думите му в отговор на въпрос на българо-турската граница. Преди да връчи евентуален трети мандат, президентът ще свика нов кръг консултации. Посочи, че опитът за формиране на кабинет на малцинството без коалиционна подкрепа "катастрофира".

"Очаквам отговорност от всички парламентарно представени партии. Искам да видя ясен ангажимент на българския парламент и от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос", каза Радев.

"Планирам да направя консултации с партиите. Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеи на парламентарно представените партии за съставяне на правителство", отбеляза държавният глава.

Румен Радев ще поиска от Народното събрание да направи актуализация на бюджета.

"Кога българският парламент ще актуализира бюджета. Отговорете ми, ако можете, на този въпрос. Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Има важни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората без финансова подкрепа, без социална подкрепа", каза още Радев.

Държавният глава съобщи още, че този парламент трябва да насрочи дата за президентските избори.

"Разбира се, че ще имам настоявания, и това е основната причина за свикването на този КСНС. Защото не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Има важни и тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет, ние не можем да оставим хората в наближаващ пандемична криза без финансова подкрепа, без социална подкрепа, за бизнеса, за здравеопазването, за спешната помощ, за медиците на първа линия, за осигуреност на всички медикаменти, няма как да стане. Аз искам да видя ясен ангажимент на българския парламент. И от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата. Ще преценя кога и на кого да връча евентуален трети мандат, когато чуя идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство. Няма как този парламент, ако реши да си тръгва, да си тръгне, без да насрочи президентски избори. Това вече би било наистина конституционна криза", каза Радев..

Президентът проверява охраната на границата

Радев провери днес какви са предприетите мерки за охрана на границата и как страната ни се справя със засиления миграционен натиск, като посети ГКПП "Капитан Андреево". На място той се запозна и с работата на Регионалния координационен център на "Гранична полиция" в Елхово.

По-рано през деня държавният глава посети Ситуационния център на граничен пункт "Капитан Андреево". Центърът там беше създаден през 2016 г. по споразумение между България, Турция и Гърция, именно да се координират действията на трите държави срещу нелегалната миграция, както и срещу други престъпления като трафика на хероин и тероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глутници от бездомни кучета обикалят кварталите на Благоевград
Глутници от бездомни кучета обикалят кварталите на Благоевград
ИТН излезе с декларация относно кризата в енергетиката
ИТН излезе с декларация относно кризата в енергетиката