НОВИНИ

Радев: Увеличава се рискът от миграционен натиск в България

bnt avatar logo
от БНТ
17:59, 13.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
Политика
Слушай новината

Очаквания за голям мигрантски поток от Афганистан. Причината е, че талибаните превземат все по-голяма част от територията на Афганистан, а в ръцете им са всички най-важни градове без столицата Кабул.

Стотици хиляди афганистанци панически бягат от завладените провинции. Заради сраженията и бързо ескалиращата ситуация очакванията са за голям мигрантски поток извън страната.

Според президента Румен Радев рискът за страната ни неизбежно се увеличава. По думите му оградата по границата ни с Турция на места е компрометирана и трябва да се възстанови. Част от изградената интегрирана система за наблюдение не функционира.

Държавният глава днес направи проверка по суша и въздух на охраната на границата. Това ще е и една от темите на Консултативният съвет по национална сигурност при президента в понеделник.

Оградата по границата ни с Турция на места е компрометираната и трябва да се възстанови. Част от изградената интегрирана система за наблюдение не функционира. Това заяви президентът Румен Радев, който днес направи проверка по суша и въздух на охраната на границата заради засиления миграционен натиск. Това ще е и една от темите на Консултативния съвет по сигурност при президента в понеделник.

Повод за посещението на президента на българо-турската граница е нарастващият миграционен поток. Хората в граничните райони си спомнят предишната мигрантска вълна и се притесняват, че ще се повтори.

"Всеки ден имаше, как да ги кажа тези колите - бусчета, все минаваха, аз бях полски и ги познавах кой къде отива и какво носят. Ей го сега, преди 5 - 6 дена тук, гониха едни с 11 човека вътре, къде е нашата полиция", каза жителят на Елхово Димитър Ламбов.

"Все пак се притесняваме, натискът е голям. Все пак са различни от нас", каза Добри Илиев.

Държавният глава похвали работата на граничните полицаи и каза, че те имат нужда от подкрепа, особено ако натискът се засили още.

"Миграционният натиск се увеличава и това е обяснимо, защото талибаните си възвръщат контрола над Афганистан и това влече нов риск за миграционна криза за Европа. България е сухопътна, външна граница за Европейския съюз, на пътя на този мигрантски поток, така че за нас рискът неизбежно се увеличава. За това днес исках лично да добия представа как е организирана и какво е състоянието на охраната", каза президентът Радев.

Според президента възстановяването на компрометираните на места съоръжения, може да стане с европейски средства и от националния бюджет, но парите тепърва ще се търсят. Скоро ще бъдат нужни и допълнителни служители за охраната на границата.

"Към момента ни са необходими допълнителни сили по границата, които сме организирали на единия от етапите на специализираната операция с дирекция "Жандармерия" и към момента дава ефект. Но при увеличаване на мигранционния натиск необходимо въвеждането на допълнителни сили", каза директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Деян Моллов.

Междувременно центровете за мигранти към МВР вече са пълни. В тези на Държавната агенция за бежанците, които са с капацитет 5500 души, има около 1300 настанени.

Президентът очаква на предстоящия в понеделник консултативен съвет да бъде постигнат консенсус по необходимите мерки, които да се предприемат във връзка с очакваното увеличаване на миграционния натиск.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актуализацията на бюджета: Полярни мнения в Народното събрание
Актуализацията на бюджета: Полярни мнения в Народното събрание
Протест на служители на "Автомагистрали" на 5 места в страната
Протест на служители на "Автомагистрали" на 5 места в страната