НОВИНИ

Протест на служители на "Автомагистрали" на 5 места в страната

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 13.08.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Служители на строителната компания "Автомагистрали – Черно море" излязоха на протест и блокираха движението на 4 ключови места в страната. Те поискаха държавата незабавно да им изплати близо 37 милиона лева за извършен ремонт на магистрала "Тракия". В момента се бавят заплатите на 800 работници.

Протестиращите преградиха със 100-метров национален флаг пътя Русе - Варна. Блокираха движението за час. Димитър Георгиев е с 45 години стаж в компанията. Казва, че не му пречи да работи и при 40 градуса навън, но в момента е лишен от това право.

През последните три месеца материалите се бавят, спрени са доставките на ток, вода и газ и не е ясно дали пътните строители ще получат заплати.

"Ние работим, мъчим се, тези хора, които виждате, имат семейства, кредити, не е лесно", каза Димитър Георгиев.

"Спряно ни е горивото, битума. Нямаме средства за материали и обектите не могат да продължат", каза Гергана Христова.

Затова се бави и ремонтът на пътя Русе - Кубрат, който се чака от 40 години.

„Недопустимо е държавни дружества да не разплащат извършени, приети и въведени в експлоатация обекти", каза Пламен Петков.

В същото време над 300 работници от Шумен спряха движението на пътен възел Белокопитово. Само те са ощетени с 8 милиона лева, а 130 души са напуснали работа заради забавените плащания.

"Свършили сме си работата качествено и в срок. Имаме си договор, но парите не са ни преведени", казва Иларион Иринков.

"Нашето търпение е изчерпано", каза Асен Тодоров.

Заради протеста в блокадата попаднаха и изнервени шофьори.

Протест имаше и в София, пред сградата на Министерски съвет, както и на автомагистрала "Тракия". А регионалният министър Виолета Комитова заяви, че пътните строители са станали жертва на договор, подписан от предишното правителство и че при бюджет от 380 милиона лева им е възложена работа за милиард и половина.

"В актуализацията на бюджета, която се въвежда от служебното правителство, има предвидени средства, които ще бъдат крайно недостатъчни за онзи милиард и половина, който е уговорен с договори от предишното правителство. А парите за днешните ремонти е трябвало да бъдат заложени в бюджет 2020 г. Пак въпросите са към АПИ, АМ и регионалното министерство", каза служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

Последва светкавичен отговор на бившия министър на регионалното развитие Петя Аврамова:

"Служебният министър Комитова нямаше проблем да предвиди в актуализацията на бюджета такива средства, да отпуши строителния бранш и хората в бранша да получават заплати. За мен вече е притеснително това управление на служебния министър, защото строителният сектор е важен и структуроопределящ за България", каза Петя Аврамова.

Протестиращите се заканиха да си търсят правата по съдебен път и да се обърнат за помощ към европейските институции.

По темата работиха: Димитър Димитров и Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Увеличава се рискът от миграционен натиск в България
Радев: Увеличава се рискът от миграционен натиск в България
Вече няма опасност за населените места в Родопите
Вече няма опасност за населените места в Родопите