НОВИНИ

Радев след заседанието на КСНС: Консенсус по актуализацията на бюджета не е постигнат

Александър Марков
от Александър Марков
19:17, 16.08.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Политика
Слушай новината

След заседанието на КСНС президентът Румен Радев заяви, че финансовият ресурс и актуализацията на бюджета са най-важни. Въпреки проведените задълбочени дискусии на Съвета консенсус по актуализацията на бюджета с участниците на Съвета не е постигнат. Без актуализацията, по думите му, няма да има средства за цяла верига служители на първа линия: от медиците до граничарите.

Болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води само в НС, но според президента, това е въпрос на национална сигурност.

Съществува риск този парламент да не успее да актуализира бюджета поради недостиг на време.

"Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на необходимите лекарства и консумативи, няма да има средства за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, няма да може да продължи мярката 60/40 и на други мерки, няма да може да се изплаща месечна целева помощ за семейства на деца до 14-годишна възраст, няма да има средства за усилване на охраната на държавната граница при един все по-растящ миграционен натиск, няма да се изплаща пълния размер помощи, няма да има индексация на пенсиите и стотици пенсионери ще останат под прага на бедност, в условия на непрекъснато нарастващи цени. В тази обстановка служебният кабинет ще е с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на своя гръб", каза още президентът Радев.

Три бяха основните теми, които президентът постави на днешния извънреден Консултативен съвет по националната сигурност - актуализация на бюджета, Ковид и мигранти.

Радев коментира още и изтеклите записи на полицейско насилие над цивилни граждани.

"Това е акт, който заслужава внимание на цялото общество и приветствам решението на председателя на НС да свика извънредно заседание по темата, приветствам и решението на министъра на вътрешните работи да издаде заповед за проверка на досегашните проверки за разследването на този случай. В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност от насилниците до администраторите и политиците, разпоредили и допуснали насилието или такива прикрили насилието. Трябва да се извърши проверка дали са били ангажирани частни охранителни структури. Необяснимо е и бездействието на прокуратурата по този казус", каза президентът.

Вижте повече в репортажа на Александър Марков:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА представи нов футболист
ЦСКА представи нов футболист
Наоми Осака ще дари спечеленото от турнира в Синсинати за земетресението в Хаити
Наоми Осака ще дари спечеленото от турнира в Синсинати за земетресението в Хаити