НОВИНИ

Започна описване на щетите след пожара в Кръстава - 11 семейства са без дом

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 16.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Започна описване на щетите от пожара в село Кръстава. Общо 11 семейства са останали без покрив над главите си. Държавата и общината обещават помощ за пострадалите.

Трети ден продължават дейностите по разчистване на щетите от големия пожар в село Кръстава. С ужас и днес хората си спомнят петъчната вечер.

С решение на кризисния щаб започна и описване на щетите. В следващите дни ще бъде ясна и точната сума за справяне с последствията от пожара.

Ексклузивно: Подробности за огнената стихия в село Кръстава (ВИДЕО)

Парите ще бъдат търсени от Междуведомствената комисия за възстановяване и развитие. В сряда или четвъртък на място ще бъдат доставени и 6 преместваеми къщи, които са дарение.

"Хората имат желание да ги позиционираме най-близо до тях. Там трябва да се изградят 6 фундамента. Тези 6 фундамента трябва да имат комуникации. Говорим за водопровод и канал, за да може да монтираме мобилните къщи", допълни Костадин Коев, кмет на община Велинград.

Шестте изгорели жилища са били построени на общинска земя с отстъпено право на строеж, което след пожара официално са изгубили.

Осигуряват фургони за пострадалите от пожарите в с. Кръстава

"За мен най-важно е да се помогне на хората в най-кратки срокове. Ще свикам сесия на Общинския съвет, на която ще предложим да се дари земята върху, която ще се построят къщите", каза още Любомир Перчинков, председател на Общински съвет - Велинград.

С решение на Кризисния щаб ще бъдат търсени средства и за изграждане на 100 кубикови водоеми в три от най-отдалечените села в община Велинград.

Мярката е превантивна, за да може при евентуални пожари в бъдеще да е осигурено необходимото количество вода за потушаване на огъня.

Репортер: Ангел Узунов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова след КСНС: Притеснена съм от базово ниво на съгласие между парламентарните сили
Мая Манолова след КСНС: Притеснена съм от базово ниво на съгласие между парламентарните сили
Хаос на летището в Кабул, след като талибаните превзеха властта
Хаос на летището в Кабул, след като талибаните превзеха властта