НОВИНИ

Продължава потушаването на пожара над Югово

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 16.08.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава потушаването на горския пожар над родопското село Югово. През изминалите часове огнището е локализирано от две страни и не се е разраствало. Остава да бъде овладян склонът от третата страна, където днес бяха съсредоточени усилията на екипите.

Вече пети ден огнеборци, военни, доброволци и горски служители се опитват да овладеят огъня. Заради натрупаната умора обаче тяхната бдителност намалява и рискът става все по-голям, смята главен комисар Николай Николов. Днес той лично огледа периметъра на пожара.

"Първата задача, която е поставена, е да запазят собствения си живот и здраве, втората да пазим населените места и едва накрая е, ако можем да погасим пожара, по-малко да засегне да изгорят горите. Ясно е, че докато не падне обилно количество дъжд, ние ще бъдем тук", каза главен комисар Николов.

Военният хеликоптер "Кугър" остава в готовност да се включи в гасеното. За последните дни само над Югово са изпълнени 23 летателни часа и са използвани над 250 тона вода.

"В момента авиационната техника, с която разполагаме и е налична, не ни позволява да включим повече вертолети и екипажи да участват в гасене на пожари. Това допълнително намалява ефективността, с която ние помагаме на наземните екипи и хората, които се борят с пожара на терен", уточни подполковник Цветомир Гърков, началник на отделение "Стандартизиране и оценка на летателно-техническата подготовка" в 24-а авиобаза – Крумово.

"Кугърът" беше с нас вчера следобед, добра помощ получихме от него, няколко ефективни хвърляния. Надяваме се наистина на дъжд това е нещото, което ще ни спаси в крайна сметка", каза кметът на село Нареченски бани Димитър Бакалски.

В Наречен задушливата миризма е все по-осезаема, но за населението опасност няма.

За момента трудният терен и голямото задимяване не позволяват гасене от въздуха.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са политическите реакции след кадрите с полицейското насилие?
Какви са политическите реакции след кадрите с полицейското насилие?
Корнелия Нинова след КСНС: Тежък съвет, различни мнения
Корнелия Нинова след КСНС: Тежък съвет, различни мнения