НОВИНИ

Мустафа Карадайъ напусна протестно КСНС при президента

bnt avatar logo
от БНТ
16:01, 16.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Политика
Слушай новината

Още няма решение за актуализацията на бюджета, Консултативният съвет за национална сигурност продължава. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който си тръгна от заседанието на съвещателния орган при президента час и половина след началото му.

Мисля, че нещата придобиват друг вид, каза Карадайъ, попитан дали COVID и мигрантската кризи са обсъждани на съвета и допълни:

"Имайки предвид член 5 от Закона за КСНС, който казва, че на всеки три месеца трябва да има заседание на КСНС - похвално е, че след година и половина пандемия има извънредно заседание на консултативния съвет, във връзка с COVID-19, а по същество се разглежда евентуална актуализация на бюджет, предложен от служебен кабинет. Мисля, че нещата придобиват друг вид, тъй като пред това да се актуализират пенсии, социални плащания и т.н., за които нашите експерти твърдят, че за пенсиите в сегашния бюджет има средства до края на годината, и могат да бъдат осигурени. Но зад това нещо в проекта за бюджет има предвидени 1,2 млрд. за извънредни непредвидени разходи. Тоест празен чек по модела ГЕРБ. Моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек, за раздаване от джипка, явно в момента има нова джипка".

Кой я кара?

"Това е важният и съществен въпрос. Нашето предположение, че там е дългата ръка на една организирана олигархично-медийна група, начело с Иво Прокопиев".

Във Фейсбук Карадайъ написа, че е напуснал заседанието в знак на протест поради две неща:

1. Чужд гражданин присъства на КСНС;
2. Извън дневния ред се обсъжда проекто-бюджет внесен в Народното събрание, където му е мястото, а не в КСНС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
84 нови случая на заразени с Делта варианта на COVID-19 у нас
84 нови случая на заразени с Делта варианта на COVID-19 у нас
Продължава издирването на оцелели след труса в Хаити, загиналите са близо 1300 души
Продължава издирването на оцелели след труса в Хаити, загиналите са близо 1300 души