НОВИНИ

Приключи КСНС при президента. Първи коментари на партиите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:45, 16.08.2021 (обновена)
5994
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 4 часа продължи Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Две бяха основните точки. Това са необходимите финансовите мерки при пандемия от Ковид и мерки за засиления миграционен натиск през границата ни с Турция след събитията в Афганистан. Основен акцент преди, а и след заседанието на Съвета, е необходимостта бюджетът да бъде актуализиран.

Мустафа Карадайъ напусна протестно КСНС.

Лидерът на ДПС обоснова решението си по две причини - първо, защото на него присъства чужд гражданин и второ, защото се обсъжда бюджета, чието място е в НС.

След заседанието Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че консенсус не е постигнат.

"Консенсус на националния съвет по национална сигурност не се постигна, няма да има общо становище, което да е изразено публично, тъй като всички участници от страна на парламентарните групи, считаме, че темата актуализация на бюджета, на която беше посветена огромна част от този консултативен съвет е тема, която трябва да се дебатира в парламента".

Христо Иванов определи Съвета като изключително информативна дискусия.

"Обсъдихме цялата система от кризи, с които се сблъсква България, институционалните и финансови аспекти. В крайна сметка констатацията беше, че окончателното решение по въпроса за необходимата актуализация на бюджета, ще бъде взето в парламента. Парламентарните сили там ще изкажат своите окончателни позиции. Но това беше една изключително информативна дискусия и в този смисъл сме благодарни от ДБ на президента, че ни събра", каза още Иванов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че КСНС е започнал със скандал. Призна, че участниците са се разделили за това дали относно казуса с гражданството на Кирил Петков той има право да участва на такова заседание с висока степен на класифицирана информация.

Всички представители на парламентарни групи, с изключение на Христо Иванов са гласували против това Петков да остане на заседанието. Шефовете на служби са гласували за това той да остане.

Нинова каза, че тяхната парламентарна група е категорично за актуализацията на бюджета, но с някои промени.

Мая Манолова заяви, че парламентарната група на "Изправи се БГ. Ние идваме" е категорично за актуализацията на бюджета. Тя обясни, че здравният министър е изнесъл доклад, според който няма да има пари след октомври месец за лекарите на първа линия. Няма да има и достатъчно средства за лечение на българските граждани, които се разболеят от Ковид.

Мая Манолова след КСНС: Притеснена съм от базово ниво на съгласие между парламентарните сили

Тя каза, че заедно с Христо Иванов е гласувала за оставането на КСНС на Кирил Петков, защото докладът, който той е изнесъл за икономическата ситуация в страната е много важен.

Единствената парламентарна група, която не е говорила до момента пред журналисти е "Има такъв народ".

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внукът на Мохамед Али извоюва първата си победа в професионалния бокс
Внукът на Мохамед Али извоюва първата си победа в професионалния бокс
Килиан Мбапе е отказал нов договор с ПСЖ
Килиан Мбапе е отказал нов договор с ПСЖ