НОВИНИ

Горският пожар над Югово все още не е овладян

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 16.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава потушаването на горския пожар над родопското село Югово. Тази нощ голямото огнище се е изместило на юг.

В момента екипите обработват терен над пропастта, който е труднодостъпен и се преминава само пеша. Наблюдават се единични огнища, които не представляват опасност за жителите.

Борбата с огъня над Югово продължава вече пети ден, което води до много натрупана умора и риск за хората, които участват в борбата с огъня.

"Добрата новина е, че от две страни пожарът вече е локализиран. От трета смятаме, че не представлява проблем, влиза постепенно в широколистна гора, където усилията по гасенето са доста по-малки. Работи активно единият булдозер. В момента нашата задача е да преценим къде можем да включим и другия булдозер, така че да получим по-голяма сигурност, но е ясно, че докато не падне обилно количество дъжд, ние ще бъдем тук, каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

В операцията днес участват 40 военни, 12 пожарникари, 25 горски служители и доброволци.

"Помогнахме до голяма степен на хората, които са на земя, в борбата им с пожара поради тежкия терен и това, че пожарът се раздели на няколко участъка. В момента авиационната техника, с която разполагаме, и е налична, не ни позволява да включим повече вертолети и екипажи да участват в гасене на пожари. Това допълнително намалява ефективността, с която ние помагаме на наземните екипи и хората, които се борят с пожара на терен", обясни подполковник Цветомир Гърков, началник на отделение "Стандартизиране и оценка на летателно-техническата подготовка".

Военен хеликоптер и 250 тона вода се използвани до момента в борбата с пожара.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна посрещна част от златния ни отбор по художествена гимнастика
Варна посрещна част от златния ни отбор по художествена гимнастика
В Кръстава решават как да помогнат на засегнатите от пожара
В Кръстава решават как да помогнат на засегнатите от пожара